Kiderült: Az infláció után újabb elképesztő rekordot állítottak fel Orbánék

Magyarországon zuhant a legnagyobbat a fizetések vásárlóereje.

Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagállamai közül a reálbér 2023 első negyedében az előző év azonos időszakához képest – írta a Portfolio.

A hazai reálbér 15,6 százalékkal esett vissza,

a csökkenés mértéke négyszeresen haladja meg a 38 tagú OECD felmérésbe bevont 34 tagállamában mért átlagos csökkenés mértékét.

Az OECD friss munkaerőpiaci jelentéséből az is kiderül, hogy a cégek nyeresége Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben (61%) 2023 eleje és 2019 vége között az ebből a szempontból vizsgált 29 OECD-országban.

Az OECD-tagállamokban továbbra is feszesnek tekinthető a munkaerőpiac, annak ellenére is, hogy a gazdasági növekedés üteme 2021 óta jelentősen lelassult – olvasható az OECD éves munkaerőpiaci jelentésében.

A jelentés szerint a tagországokban a foglalkoztatás szintje teljes mértékben helyreállt a koronavírus-járvány okozta válság után, a munkanélküliség mértéke pedig az 1970-es évek eleje óta nem látott szintre csökkent.

Az infláció 2021-ben megindult dráma emelkedése miatt azonban a reálbérek szinte az összes tagországban csökkentek 2023 első negyedében. A reálkeresetek átlagosan 3,8 százalékkal estek az OECD tagállamaiban.

A jelentés megállapítja: Magyarországon következett be a legnagyobb visszaesés. 2023 első három hónapjában

a reálkeresetek 15,6 százalékkal csökkentek az infláció miatt.

Hozzátették: A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedének mindhárom hónapjában 25% feletti mértékben nőttek a fogyasztói árak egy év alatt.

Magyarországon kívül még két OECD-országban mértek 10 százaléknál is nagyobb mértékű visszaesést a reálbérek tekintetében: Lettországban 13,4%-os, Csehországban 10,4%-os volt a csökkenés mértéke.

Valódi Hírek