Lecsapott a NAV a trükköző kereskedőkre: Elképesztő titkok derültek ki egy fővárosi piacról (+videó)

Eredményes éveket zártak a hivatal munkatársai.

Közel 2 milliárd forintot zárolt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt években azoknál a kereskedőknél, akik a Budapesti Nagybani Piacon a csalárd ügyleteken keresztül szerzett és árult zöldségeket és gyümölcsöt értékesítették – hívta fel rá a figyelmet a szervezet hétfői Facebook-posztjában.

Az online számlaadatok, az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) adatai, valamint a határon átnyúló ügyletekről rendelkezésre álló közösségi áfaadatok (VIES) alapján eredményesen szűri ki a NAV az adóelkerülő viselkedésmintát mutató adózókat – hangsúlyozta a hivatal friss közleményében.

Mint írták,

a zöldség és gyümölcskereskedelem évek óta a NAV fókuszában áll,

ellenőrzik a szállítmányokat, a bejelentőket, az importőröket, az értékesítőket, vállalkozásokat. Emellett nyomon követik az adófizetési kötelezettségüket, több kereskedő próbálja kijátszani a rendszert.

Ez egyik csalárd módszer a a mesterséges (színlelt) értékesítési láncok felépítése, a fizetendő adó be nem vallása, az igen jelentős összegben bevallott, befizetendő adó meg nem fizetése vagy a fiktív belföldi beszerzési számlák elszámolása, és fiktív belföldi beszerzési adatok beállítása az áfabevallásba – részletezték a közleményben.

Kifejtették: az adatelemzések rávilágítottak, hogy a Budapesti Nagybani Piacon forgalmazott, külföldről származó termékek belföldi értékesítése után fizetendő adót egyes vállalkozások nem rendezték.

A csalárd vállalkozások elleni fellépés során a NAV 2017 óta több mint 630, különböző típusú ellenőrzést kezdeményezett. Ezeknek mintegy 18 százaléka (több mint 110) utólagos áfaellenőrzés volt.

Az ellenőrzések során a hivatal több száz millió forintnyi mulasztási, és eljárási bírságot szabott ki, valamint 50 adózónál „motivációs beszélgetést” kezdeményezett, amely több millió forintos befizetést eredményezett az adózók korábbi áfabevallásainak önellenőrzése révén.

Mutatunk pár felvételt a NAV-tól, amelyeket a helyszínen készítettek a hivatal munkatársai:

(Képünk illusztráció)

Valódi Hírek