Gyurcsány Ferenc: Ami most jön Magyarországon, arra soha nem volt példa az Orbán-kormány elmúlt 13 éve alatt

Akkora válságot okozott magának a jelenlegi hatalom, hogy az alapját képező intézkedésekhez is hozzányúlt – hangsúlyozta a DK elnöke.

Az bizonyítja igazán, mekkora a baj, hogy a kormány már a családtámogatási rendszerhez is hozzányúl, amely a jelenlegi kormány politikájának egyik alappillére – hívta fel a figyelmet Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorának hétfő esti adásában. A DK elnöke szeint ez a terület korábban érinthetetlennek látszott Orbán Viktor rendszerében – mondta a DK elnöke.

Az oktatás és az egészségügy a jövő évi költségvetés alapján legalább egy hónapnak megfelelő kormányzati forrást elveszít, és ez sokaknak fájni fog – fogalmazott a volt miniszterelnök. A korábban érinthetetlennek tűnő kedvezmények közül például a csokhoz is hozzányúlnak, így egyes helyeken akár 30 millió forinttal is többe kerülhetnek a lakáshitelek Gyurcsány szerint.

Ha erre kényszerül a kormány, akkor

nyilvánvaló, hogy baj van

– mondta, majd arra mutatott rá, hogy a kormány mindössze fél év alatt elérte az egész évre tervezett költségvetési hiányt.

Itt készülődik valami igen nehéz időszak

– jelentette ki Gyurcsány.

A DK elnöke a 2008-as válságra utalva arról beszélt: egy kormányzat akkor dönt a mostanihoz hasonló mértékű megszorításokról, ha már nincs hová menekülnie. Azt mondta, 2008-ban egy gazdasági világválság idején kellett kormányoznia, jelenleg azonban saját magának köszönheti a kormány a válságot.

A pártelnök szerint a kormány elveszítette önállóságát Putyinnal szemben, és nem tudja hazánk érdekeit képviselni az orosz diktátorral szemben. Azon nem kell csodálkozni, hogy nem Ukrajna és Nyugat-Európa pártját fogja Orbán, ugyanis benne van a lehetőségek között, hogy érdekelt a Nyugat vereségében – jegyezte meg. Ennek oka az lehet, hogy a Nyugat más irányba szeretne elindulni, mint a magyar miniszterelnök, és ezért nem áll érdekében annak támogatása – mondta.

A kormányzat Putyin-párti politikája ugyan nem lehet akadálya az európai uniós források érkezésének, azonban Orbánék folyamatosan akadályozzák a közös nyugati fellépés az EU-ban, és látják, hogy a magyar miniszterelnök a „rosszfiú”. Így nem meglepő, ha érdemi választ ad az Unió a magyar kormányzat hozzáállására – jegyezte meg, majd hozzátette: a Fidesz elmagányosodott a nemzetközi közösségben.

Mivel a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint több mint félmillió szavazót veszített a Fidesz a tavalyi választásokhoz képest, és jövőre várhatóan kifejezetten cudar év következik gazdasági szempontból;

nem biztos, hogy a kormánypártnak elég lesz elmondania, hogy megvédi a szavazóit „a gonosztól

ahhoz, hogy megtartsa őket.

Ha egyik pillanatról a másikra növelik az adót, akkor a fogyasztók megpróbálnak minél többet kivenni a rendszerből – ez történt például az árstopoknál a pártelnök szerint. Ezt okozza a kormányzat kiszámíthatatlansága, amely a környező országokban nem jellemző. A kiszámíthatóság fontos lenne, ez azonban szerinte nem adott Magyarországon.

Megjegyezte: a 2008-as gazdasági válságot „Gyurcsány nem okozta, hanem megoldotta„, hiszen annak megoldására dolgoztak ki mentőcsomagokat. Jelenleg szerinte azonban az a költekezés okozza a válságot, amit a választás előtt az Orbán-kormány folytatott.

Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy már több mint tíz éve vannak ellenzékben, szerinte ilyenkor készülni kell a kormányzásra, ezért jó az árnyékkormány.

A politikus hangsúlyozta: pártja szerint készülni kell a kormányzásra, ugyanis céljuk, hogy több ezer ember – politikusok és szakemberek, akik együtt dolgoznak az árnyékkormány szakpolitikáján – együtt vezesse majd az országot. Megjegyezte: nem az a céljuk, hogy a DK legyen az ellenzék legerősebb pártja, hiszen ezt már elérték, és ezt senki nem kérdőjelezi már meg.

Azt szeretnék,

hogy megteremtsék a kormányzóképes alternatívát,

és ehhez kell egy centrum, amelyet a DK ad.

Az önkormányzati választásokon összefogási kényszer van. Az ellenzék együtt fog működni, és a lehető legtöbb helyen egyetlen ellenzéki induló áll majd szemben a Fidesszel. Amikor szükséges lesz, minden párt beáll majd egy jelölt mögé a legtöbb településen – mondta a DK elnöke.

A kormány finanszírozási véghelyzetbe kívánja sodorni a főváros vezetését, és ebben az időszakban kötelessége az ellenzéknek támogatni Budapest vezetését, ugyanis Orbánékkal szemben nekik van igazuk – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Olyan helyzetben, amelyikben a főváros az életéért küzd, tartózkodnék attól, hogy gyengítsem Budapest vezetésének pozícióját

– jelentette ki. Ezután a Karácsony Gergely által fémjelzett 99 Mozgalomhoz befutó 500 milliós kampánytámogatásról azt mondta: amennyiben elfogadja a főpolgármester állítását, miszerint ez civil adomány volt, akkor valóban nem történt semmilyen szabálytalanság a kampány során.

Aki Magyarországon az ellenzéket pénzzel támogatja, „az megnézheti magát„, mert a kormányzat kipécézi az illetőt – mondta, majd kiemelte: ugyan nem kizárható, hogy a kampányforrások az előválasztás során előnyhöz juttattak egyes jelölteket, a régi, már lezárt viták miatt nem hajlandók felrúgni az ellenzéki egységet.

Megjegyezte: bár még nincs döntés a DK-ban;

eljöhet az a pont,

amikor azt fogja kérni a pártjától, hogy támogassa Karácsony Gergely 2024-es újraválasztását.

Mivel a szokásosnál később, szeptember második felében kezdődik a parlamenti szezon, a DK évadnyitó felszólalásai is szeptember közepére várhatók. A munkatervük decemberig bezárólag már elkészült, és nagyjából a jövő évi választásokig előre meg tudják mondani, mit miből és hogyan fognak véghez vinni.

Reményei szerint jövő február-márciusra döntés születik a DK választási listáiról, addig azonban az ország és az emberek ügyeivel, így például a megélhetéssel szeretnének foglalkozni – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc.

Videó:

Valódi Hírek