Éget a zselé a műkörmös lámpában? Eláruljuk mit érdemes erről tudnod!

A körmös szakmában van néhány örökzöld kérdés, melyet a vendégek újra és újra feltesznek a körmösnek, vagy épp aggódva bújják az internetet válaszokat keresve. Ilyen például az a kérdés, hogy mi az oka, hogy a körmös lámpában tartva a kezet, égő érzés tapasztalható.

Normális az égő érzés?

A válasz igen, azonban, hogy egyszerűbb legyen megérteni a folyamatot, érdemes egy rögtönzött kémia leckét venni.

Amikor a vendég bedugja kezét a körmös lámpába, akkor egy természetes exoterm reakcióra kerül sor a zselé megszilárdulásakor, mivel hő szabadul fel. Ez egy polimerizációs folyamat, melynek során az anyagban található részecskék összekapcsolódnak, és létrejön egy térhálós szerkezet, mely súrlódással jár együtt. Ez azért fontos, mert a molekulák mozgása hőfelszabadulással jár, melyet a vendég égő érzésként jellemez.

A műkörmös tanfolyam keretein belül a tanulók ezt is megtanulják. Így ha a vendég aggodalmát fejezi ki, akkor egyszerűen meg lehet nyugtatni. Sőt, néhány hasznos tanács, egyszerű trükk segítségével az égő érzés okozta kellemetlenségeket is minimalizálni lehet. Ezeket elmondják a StudioFlash tanfolyamain is.

Mit lehet tenni a kellemetlenség ellen?

Vannak, akik ezt jól viselik, míg mások kikapják a kezüket a lámpából, és rázni vagy fújni kezdik a körmöket. Ez gyors enyhülést hozhat, azonban utóbbi, vagyis a körmök fújása nem túl előnyös, mivel negatívan hat a zselé tapadására, mert a felületre apró nyálcseppek kerülhetnek.

Ha a vendég nagyon érzékeny, akkor több opció is rendelkezésre áll. A legtöbb esetben a körmöslámpa el van látva egy úgy nevezett felező funkcióval. Ennek köszönhetően kevesebb fény éri az anyagot, így a folyamat is lassabban megy végbe, és az égő érzéstől is kevésbé kell tartani.

A három másodperces szabály is nagyon sokat segíthet, ha a vendég érzékeny a hőre, esetleg a körömlemez is el van vékonyodva. A módszer lényege, hogy a körmök három másodpercet vannak a lámpában, majd kivesszük, aztán újabb két-három másodperc a lámpában és újra kivesszük. Mindezt addig folytatva, míg a zselé teljesen meg nem köt.

Egyszer jobban éget, egyszer kevésbé

Az, hogy mennyire tapasztalható az égő érzés, számos tényező függvénye. Csak néhány példát említve, számít a lámpa ereje, a külső hőmérséklet, valamint, hogy mennyi kötésgyorsító található az anyagban.

A túlzott hőképződés és ezáltal az erős égető érzés elkerülése érdekében nem érdemes túl erős lámpát vásárolni. Például a 250 wattos lámpa gyors munkát tesz lehetővé, viszont komoly kellemetlenséget okoz a vendégnek, ezért nem a legjobb opció. A StudioFlash körmös tanfolyamain nem csupán a szakma csínját-bínját, hanem ezeket a hasznos trükköket is megtanulják a lelkes tanulók.

A hasznos tanácsoknak köszönhetően a műkörmös szakember nem csupán megszépítheti vendégei körmeit, hanem komfortérzetüket is növelheti.