Valami nagy dolog készül: Joe Biden Európa felé vette az irányt, de ennek nem fog örülni az Orbán-kormány

Fontos látogatásokra indult az USA elnöke.

Európába utazik Joe Biden: az Egyesült Államok elnöke találkozik Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, majd a vilniusi NATO-csúcstalálkozón is részt vesz, de arra is jut ideje, hogy Helsinkibe repüljön.

A csúcstalálkozó egyik kiemelt témája lesz Ukrajna NATO-tagsága: a CNN értesülései szerint terítékre kerül az ukrán ellentámadás következő lépése, kérdések az esetleges végkimenetelről, valamint tárgyalnak majd a segítségről, amelyet a tagállamok vezetői tudnak nyújtani Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij korábban közölte, hogy fontos motiváció lenne a katonáinak a NATO-tagság, és Biden álláspontja nagyon meghatározó lesz.

„Ha Vilniusban nem ismernek el minket és nem adnak jelzést, úgy gondolom, hogy Ukrajnának nincs értelme részt venni ezen a csúcstalálkozón”

– fogalmazott az ukrán elnök a Wall Street Journalnak.

Továbbá Svédország NATO-csatlakozása is téma lesz: Biden mellesleg nemrég fogadta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt a Fehér Házban. Az USA elnöke szerint a svédek jelenléte erősíti majd a szövetséget, mint mondta,

izgatottan várja a tagságukat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nemrég közölte, hogy a svédek csatlakozása a parlamenti képviselőkön múlik – ugyanis Magyarország és Törökország áll a skandináv ország tagságának útjában, bár a CNN utóbbit emelte ki megoldandó kérdésként.

A tárcavezető azt is elárulta, hogy a török álláspont változása esetén a magyar kormány sem fogja késleltetni a svédek csatlakozását.

Valódi Hírek