Müller Cecília megfújta a vészsípot: Durva lesz, ami hétfőn reggeltől vár ránk

Ez nem játék!

Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyről már pénteken hírt adtunk.

A jövő hét első felében aktuális időjárásról az Országos Meteorológiai Szolgálat juttatott el közleményt az MTI-hez hétfőn délután. Ez alapján kijelenthető, hogy

az idei év eddigi legforróbb napjaira készülhetünk.

Fokozódik a kánikula a jövő hét első felében, szerda délután akár 38 Celsius-fok is lehet, majd a hét második felében némileg mérséklődik a meleg. Csütörtökön többfelé előfordulhat zárpor, zivatar – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Hétfő délelőtt derült, napos idő lesz, majd délután egyre több fátyolfelhő szűrheti a napsütést, az északi megyékben gomolyfelhők is képződhetnek. Késő délután, kora este észak felől záporok, zivatarok érhetik el az országot. Az esetlegesen kialakuló zivatarokat leszámítva gyenge vagy mérsékelt légmozgás valószínű.

A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

Kedden napos időre kell számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Nagyrészt száraz idő lesz, de főleg az északkeleti országrészben elvétve kialakulhat záporeső, zivatar. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13-23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-35 fok között várható, északkeleten valószínűbbek az alacsonyabb értékek.

Szerdán erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütésre lehet számítani. Főleg a nap második felétől elszórtan – nagyobb eséllyel az ország északi felén – előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szelet élénk, sokfelé erős lökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban 13-23,

délután 29-38 fok között alakul,

északkeleten maradhatnak 30 fok alatti az értékek.

Csütörtökön az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés valószínű. Összességében akár

több helyen előfordulhat zápor, zivatar.

Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, zivatarban megerősödhet. A minimum-hőmérséklet 15-23, a csúcsérték általában 26-32 fok között várható, de délen 33-37 fok valószínű.

Pénteken erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, majd napközben északnyugat felől szárazabb levegő érkezik, délután már napos idő valószínű a laposabb gomoly- és fátyolfelhők mellett. A nap első felében szórványosan lehet számítani záporesőre, zivatarra, a nap második felében inkább csak keleten fordulhat elő egy-egy zápor. Az északi, északnyugati szél néhol időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 14-20, délután 28-33 fok között várható.

Szombaton napos időre van kilátás, általában kevés gomolyfelhővel, csapadék nem várható és többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 13 és 21, a maximum 29 és 34 fok között alakul.
Vasárnap napos idő valószínű, általában kevés gomoly-, illetve fátyolfelhővel, csapadék nélkül. Helyenként megélénkül a déli szél. A hajnali 14-23 fokról 31 és 36 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek