Váratlan fordulat: Nyomozást rendelt el az ügyészség a recski sárlavina ügyében

A bányát a helyiek tiltakozása ellenére nyitották meg.

Június 8-án a hatalmas esőzések következtében sárlavina öntötte el a Heves vármegyei Recsk több házát is. Több felvétel is azt támasztotta alá, hogy a hordalék abból a bányából érkezett, amelynek egyik tulajdonosa az a Fiák István, aki Kósa Lajos fideszes politikussal is jó baráti kapcsolatban van, sőt közösen vezetik a magyar korcsolyaszövetséget is.

A rendőrség szűk két hét alatt meg is állapította, hogy bűncselekmény nem történt, viszont az ügyészség más állásponton volt, és hatályon kívül helyezte a rendőrség korábbi döntését – derült ki az RTL Híradó riportjából.

A Fidesz-közeli bányát még 2021-ben

a helyi lakosok tiltakozása ellenére nyitották meg.

Néhány hónappal a katasztrófa bekövetkezte előtt a munkagépek ledarálták a recski Hunyadi út feletti hegy tetejéről az erdőt, így a nagy mennyiségű csapadék akadályok nélkül moshatta el a területet. A sárlavina miatt 7080 embert kellett kimenekíteni az utcából.

Az RTL Híradó beszámolója szerint azóta

több ház is lakhatatlanná vált.

Nagy Sándor, Recsk polgármestere közölte: a bányában jelenleg azon dolgoznak, hogy a júniusihoz hasonló incidens ne ismétlődjön meg többet.

Az üggyel kapcsolatban korábban még Tordai Bence párbeszédes politikus tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A képviselő közölte: pénteken kapta kézhez az egri járási ügyészség levelét, ami arról tájékoztatta, hogy hatályon kívül helyezték az elutasító rendőrségi döntést és

nyomozást rendeltek el az ügyben.

„Az évek óta tetszhalott magyar jogállam időnként váratlan életjeleket mutat: ma kaptam értesítést arról, hogy az egri ügyészség a rendőrség fejére koppintott, és elrendelte a korábban megtagadott nyomozás lefolytatását a recskiek ingatlanait és életét veszélyeztető fideszes kőbánya ügyében”

– írta közösségi oldalán a politikus.

Videó:

(rtl.hu / Tordai Bence/Facebook nyomán)

Valódi Hírek