Tragédia: Öngyilkos lett egy magyar katona Koszovóban

Már elkerülhetetlen volt a beavatkozás.

„A Magyar Honvédség katonái arra esküdtek fel, hogy életük árán is megvédik a rájuk bízottakat, és ez az eskü kíséri őket mind Magyarország és a magyar emberek biztonságának megvédése, mind a nemzetközi szövetségesi rendszerek által megkövetelt feladataik során”

– áll a Honvédelmi Minisztérium pénteki közleményében.

A tárca emlékeztetett: május végén kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában sérült meg a Magyar Honvédség több katonája a koszovói Zvecsánban, amikor a NATO békefenntartó missziójában hajtották végre feladataikat.

Kifejtették: a hősiesen helyt álló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, felépülésük nyomon követése folyamatos.

Két katona állapota azonban továbbra is súlyos,

további kórházi kezelést igényel, felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek.

A HM közölte, hogy egyiküknél

végtag-amputációt hajtottak végre:

a műtétre az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben került sor pénteken.

Mint írták, a beavatkozás rendben zajlott, a beteg állapota stabil.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek és Böröndi Gábor altábornagynak, a Honvéd Vezérkar főnökének

„egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik”

– írták.

A NATO békefenntartó erejében (KFOR) részt vevő katonákat május 29-én délután vetették be tömegoszlatási feladatokra a koszovói Zvecsán település polgármesteri hivatalánál.

Az ott összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára. A sérült katonák egy részét a honvédség repülőgépe másnap hazaszállította Magyarországra, akkor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter összesen 27 magyar sérültről számolt be.

Mellesleg a koszovói Zvecsánban helyi szerb tüntetőkkel csaptak össze a békefenntartók, ez azonban láthatóan nem rengette meg a két ország viszonyát: Orbán Viktor pénteken is épp Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel tárgyalt egy bécsi csúcstalálkozó keretében.

FRISSÍTÉS:

Időközben a Honvédelmi Minisztérium a Magyar Nemzethez eljuttatott közleményében újabb, tragikus fejleményekről adott tájékoztatást, ugyanis öngyilkos lett az egyik Koszovóban szolgáló katona.

„A katona életét a koszovói tábor területére érkező orvosok erőfeszítése sem tudta megmenteni, így

a kórházba szállítás közben elhunyt.

A július 4-én történt eset kivizsgálása folyamatban van, a hozzátartozókat a Magyar Honvédség azonnal értesítette”

– írták.

A KFOR 1999-es missziója még csaknem 50 ezer katonával indult, amely létszám mára négyezer alá csökkent. A békefenntartásban 27 ország vesz részt, de a legtöbb katonát három ország – Olaszország (715), az Egyesült Államok (561) és Magyarország (469) – adja.

(MTI/magyarnemzet.hu)

Valódi Hírek