Videón Szijjártó legfrissebb bejelentése: Ebből még komoly nemzetközi balhé kerekedhet

A tárcavezető nem kertelt.

A magyar kormányzati külpolitika egyik fő célja a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok fejlesztése, mivel a két országot több dolog köti össze, mint ami elválasztja – közölte Szijjártó Péter hétfőn, miután szlovák kollégáját fogadta Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter beszédében kitért az Oroszországgal szembeni uniós szankciókra. Elmondta, hogy az év végén lejár egy fontos kivétel, amelynek alapján a Mol-csoporthoz tartozó szlovák Slovnaft értékesíthet orosz kőolajból származó olajtermékeket Csehországban.

Közölte: a vállalat óriási beruházásokba kezdett, hogy a pozsonyi finomítója képessé váljon más forrásból származó kőolaj feldolgozására is, de a munkálatokhoz még egy évre van szükség.

„Ezért azt kérjük az Európai Uniótól, hogy

hosszabbítsa meg egy évvel ezt a szankciós kivételt”

– fogalmazott Szijjártó.

A tárcavezető továbbá kifejtette: Magyarországnak Szlovákiával van a leghosszabb határszakasza, a szomszédos államok közül Szlovákia hazánk legfőbb kereskedelmi partnere, illetve jelentős magyar közösség él Szlovákiában.

Hozzáfűzte: amíg 2010-ben csak 22 határátkelési pont volt a két ország között, idén ezek száma 40-re nő.

Szijjártó közölte: Magyarország július elsejétől

részt vesz a légtérvédelmi feladatok ellátásában Szlovákiában,

rotációs alapon.

„Minél inkább biztonságban van Szlovákia, annál inkább biztonságban vagyunk mi is, ez fordítva is így van”

– mondta a tárcavezető.

A migráció ügyével kapcsolatban kifejtette, hogy Magyarország határozottan elutasítja a kötelező EU-s letelepítési kvótákat.

Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásáról szólva közölte, hogy háborúban álló ország esetében

erről szó sem lehet.

„Ezt egyébként el szokta ismerni a külügyminiszter kollégák döntő többsége is zárt vagy szűk körű beszélgetéseken, az más kérdés, hogy nyilvánosan már más hangzik el”

– fogalmazott Szijjártó Péter.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek