Kitört a botrány az Orbán-kormány új terve miatt: Kiszorítanák az egyik szakszervezetet a tárgyalásokból

Uniós alapjogokat sértenek meg Orbánék.

A státusztörvényhez benyújtott módosító csomagba bekerült egy olyan javaslat is, amely szerint csak a kormány által létrehozott, kötelező tagsággal rendelkező Nemzeti Pedagógus Karral kell majd a köznevelés-szakmai javaslatokat megvitatni – írta a Népszava.

Mindennek értelmében ha fenntartói vagy munkáltatói szinten egyik pedagógus szakszervezet sem éri el a tíz százalékos tagsági feltételt, a legnagyobb tagsággal bíró szervezettel ennek ellenére is egyeztetni kell majd – derült ki a státusztörvény tervezetéhez benyújtott legutóbbi, 75 oldalas módosító csomagból.

Így a jövőben csak azokat a szakszervezeteket tekintené relevánsnak és „törvényes tárgyalópartnernek” a kabinet, amelyek taglétszáma lefedi a teljes foglakoztatotti kör legalább tíz százalékát. Megjegyezték,

eddig ilyen megkötés nem volt.

A fenti módosítás valószínűleg az Európai Bizottság nyomására kerülhetett a „javaslatok” közé, mert fennállt annak a lehetősége, hogy ezen javaslat hiányában a két legnagyobb tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kiesett volna a tárgyalásra jogosultak köréből.

A javaslat viszont „trükkös módon” csak a 14 ezres tagsággal rendelkező PSZ-nek kedvez,

az alacsonyabb tagságú PDSZ-nek továbbra sem biztosítanak helyet a tárgyalóasztaloknál.

„Ez elég egyértelműen egy »lex PDSZ«, ki akarnak minket szorítani a tárgyalásokból”

– mondta a lapnak Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki azt is sejti, a kormánynak az is célja, hogy egymás ellen uszítsa a két szakszervezetet, amelyek egyébként egy sztrájkbizottságot alkotnak.

„Ez az intézkedés nem felel meg az Orbán-kormány uniós vállalásainak

és az Európai Bizottság ajánlásával is ellentétes”

– közölte Nagy Erzsébet.

Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke elmondta: a módosító javaslattal szerinte is éket próbálnak verni az érdekképviseletek közé, ezért azt a PSZ elfogadhatatlannak tartja.

„Erre a szekérre nem leszünk hajlandóak felülni”

– jelentette ki az alelnök, aki szintén hangsúlyozta:

a javaslat uniós alapjogot sért.

Valódi Hírek