Mi történt? Semjén Zsolt jelenlétében figyelmeztette az Orbán-kormányt David Pressman (+fotók)

Félreérthetetlen üzenet küldött.

Az amerikai nagykövetség idén ünnepelte az Egyesült Államok nemzeti ünnepét, a függetlenség napját. Az eseményen jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is, aki több miniszter társaságában vett rész a rendezvényen. A nagykövetség pedig ki is küldte David Pressman nagykövet beszédét a sajtónak – hívta fel a figyelmet a 444.hu.

A nagykövet többek között elmondta, hogy a Magyarországon töltött idő alatt megismerte „a magyar történelem nagyságát, a fékezhetetlen szellemet, és igen, a tragédiáit is. Egy olyan történelmet, amely a magyarokat – az amerikaiakhoz hasonlóan – arra késztet, hogy megbecsüljék a függetlenséget és kiálljanak mellette, valamint hogy harcoljanak érte. 1848-ban. 1956-ban. 1989-ben.”

Rámutatott: a szövetségek nem csökkentik, hanem garantálják az országok függetlenségét, és Amerika ereje nem csak a saját katonai erejükből fakad, hanem ezekből a demokratikus szövetségekből is.

A nagykövet emlékeztetett, hogy még 1999-ben Magyarországot befogadta a világ eddigi legerősebb szövetsége, a NATO. A magyar NATO csatlakozásra az Egyesült Államokban került sor, ahol Martonyi János akkori külügyminiszter a demokratikus értékekről beszélt.

Pressman szerint Magyarország sorsa az volt, hogy „újra csatlakozzon azokhoz, akikkel azonos értékeket, érdekeket és célokat vall”.

„Nem mindenki ért egyet mindenben. A családtagok néha nem értenek egyet, vitatkoznak vagy civakodnak. De ami összetartja a családokat, az erősebb, mint ami szétválasztja őket. És mindig a család az első”

– hangsúlyozta.

Ezután pedig világos üzenetet fogalmazott meg a magyar kormány felé:

„Az európai történelem egy egyedülállóan sorsdöntő pillanatában vagyunk, amikor

Oroszország folytatja brutális agressziós háborúját Ukrajna ellen.

Ilyenkor nincs helye a barátokkal folytatott politikai háborúknak. Valódi háború fenyegeti ugyanis azt a világrendet, amelynek védelmén a NATO oly sokáig dolgozott. Azt akarjuk, hogy ez a háború véget érjen. Békét akarunk.

De ez csak akkor történik meg, ha az oroszok felhagynak az egyoldalú agresszióval és hazamennek.

A háborús pártokról, a háborúpárti országokról sőt a háborúpárti nagykövetekről (is) szóló zaj ellenére

a lármázás valójában nem lehet politikai álláspont.

Ahogyan a feltétel nélküli megbékélés sem.

Az Egyesült Államok talán minden eddiginél jobban összpontosít a Magyarországgal való kapcsolatára.

Szorosan figyelemmel kísérjük, hogy Magyarország hogyan dönt.

Itt az ideje, hogy mindannyian, egységesen elismerjük a közös demokratikus értékeinket, az Oroszország által jelentett fenyegetést, valamint szövetségünk erejét. Védjük meg, erősítsük meg, bővítsük ezt a szövetséget! Egységünk nem aláássa függetlenségünket, hanem megvédi azt. Csak egy pillantást kell vetnünk a történelemre, hogy ezt megértsük.”

Az eseményről érdekes fotók is készültek, amelyeket az Orbán Viktor által 2021-ben a „felsőoktatási modellváltással” megbízott Stumpf István kormánybiztos közölt Facebook-oldalán.

(Prof. Dr. Stumpf István – Tokaj- Hegyalja Egyetem Kuratóriumának elnöke/Facebook)

Valódi Hírek