Lecsapott a kormány: Retteghetnek a NAV dolgozói Orbánék új terve miatt

Kiakadt a szakszervezet.

Jelentősen átírná a kormány a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) személyi állományáról rendelkező jogszabályt – egy, az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslat szerint.

A Népszava arról írt, hogy június elején jelent meg a parlament honlapján „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” című törvényjavaslat, amely – hívták fel a figyelmet – nevével ellentétben nem kizárólag a repülőjegyekre kivetett különadóról szól, mert ez egy költségvetést kísérő nagyszabású adócsomag.

A javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be Kövér László házelnöknek, előadóként pedig Varga Mihály pénzügyminisztert tüntetik fel.

„Az Országgyűlés figyelemmel a légi járművek által kibocsátott káros anyagok környezetszennyező hatásának mértékére, annak érdekében, hogy a légiközlekedés is hozzájáruljon a környezetszennyezés megelőzéséhez és csökkentéséhez, valamint figyelemmel az államháztartás feladatainak ellátásához szükséges

adóbevételek biztosítására a következő törvényt alkotja (…)”

– áll a „javaslatban”.

Mivel a kormány az eredeti salátatörvényben még nem jelezte, hogy beavatkozásokra készül a NAV szervezeti kérdéseiben, erről nem is volt szó a parlamenti vita során. Mint írták, az országgyűlés gazdasági bizottságának múlt heti ülésén állt elő a kormányzat olyan javaslatokkal, amelyek jelentősen lazítanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) létszámgazdálkodási szabályain.

Az indítványt természetesen támogatásáról biztosította a fideszes többség, így – jelezték – az minden valószínűség szerint

hatályba is lép a végszavazást követően.

Jelezték, ebben az esetben is érvényesül az a kormányzati törekvés – mint az Orbán-kormány sajátos jogalkotási „megoldása” –, hogy a kényes kérdéseket nem írják bele a törvényjavaslatba, hanem utólag egy bizottsági módosításként csatolják a szöveghez. Így pedig elkerülhetővé válik – a kormányra egyébként formailag kötelező – egyeztetések lefolytatása is.

A javaslatok elfogadása után a NAV dolgozóinak áthelyezéséhez a jövőben már nem kell a munkavállaló beleegyezése, ha a munkáltató átszervezésre vagy létszámcsökkentésre hivatkozik.

Az új szabályok értelmében a szolgálati jogviszony a jövőben akkor is megszüntethető, ha a kormány, a miniszter vagy akár a NAV elnöke létszámcsökkenést rendel el, ez pedig

egy leépítési hullámot vetít előre.

„A NAV-nál jelenleg is nagy a fluktuáció, legalábbis a hivatásos, tehát a pénzügyőr állományban”

– mondta a lapnak Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezet korábban kifogásolta, hogy

  • az átszervezéseket, elbocsátásokat lehetővé tévő szabályokról a döntéshozók nem egyeztettek, ezzel pedig
  • nemcsak a jogalkotási törvényt szegték meg,
  • de az Európai Bizottság által megkövetelt egyeztetési szabályokat is felrúgták, amelyre egyébként a kabinet kötelezettséget vállalt.

Holecz Gábor közölte: a mostani módosítás „erőszakos jelleggel” oldaná meg azokon a területeken a munkaerőhiányt, ahol ez már nyilvánvaló.

„Ráadásul a javaslat kinyitja azt a lehetőséget is, hogy a hivatásos állomány tagjait, vagyis a pénzügyőröket nem hivatásos állományba helyezhessék át, de annak is szabad utat adna a parlament előtt lévő szabályozás, hogy a munkatársakat akár több száz kilométerre távolabb levő új munkahelyre vezényelhessék”

– mondta az elnök.

A szakszervezet azt is nehezményezi, hogy míg korábban NAV-nál létszámleépítést a kormány, vagy a képviseletében eljáró pénzügyminiszter rendelhetett el,

erre a jövőben a NAV elnökének is joga lesz.

A leépítések elrendelésének alsóbb szintre delegálásával a szakszervezetek szerint csökken az állomány védettsége, hisz az a jövőben „házon belül” megoldható, nem kell ezzel „bajlódnia” a kormánynak.

Valódi Hírek