Hatalmas fordulat: Pintérék a plafonon lesznek a Pedagógusok Szakszervezetének legújabb akciójától

Erre biztos nem számítottak.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás még márciusban nyújtott be népszavazási kezdeményezést a hazai oktatást érintő fontos kérdésekről.

5 kérdésből azonban egyet sem hitelesített a Nemzeti Választási Bizottság, így a két alelnök a Kúriához fordult. A PSZ friss közleményéből kiderült, a Kúria szerdán hitelesített két kérdést:

  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”

A Kúria szerint a kérdések egyértelműek, a szavazókat pedig „kompetensnek” kell tartani a válaszadásra – a bizottság korábban azzal érvelt, hogy a válaszadáshoz a választóknak nincs elég szakmai és jogi ismeretük.

A PSZ reméli, hogy a Kúria hitelesíti majd a fennmaradt 3 kérdést, amelyek szerint:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

Emellett a szakszervezet „ha minden jogi akadály elhárul”, megkezdi a 200 ezer aláírás összegyűjtését. Az akcióra 120 nap áll majd rendelkezésükre.

(Képünkön Totyik Tamás és Pintér Sándor látható)

Valódi Hírek