Nincs vége: Kemény választ küldött Pintéréknek a Pedagógusok Szakszervezete

A Kúria elé viszik az ügyet.

A Kúriához fordult a Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, miután a Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az általuk magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdéseket a keddi ülésen – derült ki a PSZ friss közleményéből.

A választási bizottság indoklása szerint „a kérdések megválaszolásához speciális információk, szakmai ismeretek kellenének, ami nem várható el a választópolgároktól, akik így nem tudják átlátni döntésük érdemi következményeit”.

A szakszervezet alelnöke a határozat felülvizsgálatát kezdeményezte a Kúriánál. Meglátásuk szerint

a választópolgárokat nem lehet éretlen kisdiákként kezelni.

Hozzátették: a kormány fél a „valódi nemzeti konzultációtól”, mert az érdemi kérdésekre érdemi válaszokat kapnának a diákoktól olyan ügyekben, amelyek az ország jövőjét alapvetően meghatározzák.

A kezdeményezést még márciusban nyújtották be az alábbi kérdésekkel:

  • „egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben 5. évfolyamtól tantárgyat csak az adott tantárgynak megfelelő szakos tanár taníthasson?”
  • „Egyetért Ön azzal, hogy a tanuló a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 6. mellékletben meghatározott testneveléssel együtt számított heti óraszáma három órával csökkenjen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a helyi tanterv a tanórai foglalkozások időkerete harminc százalékának felhasználásáról rendelkezhessen?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami fenntartású általános iskolát csak a felvételi körzet szerinti településen megtartott helyi népszavazás támogató döntése esetén lehessen megszüntetni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy köznevelési intézményben tanórai foglalkozást csak pedagógus-munkakör betöltéséhez szükséges szakképzettséggel rendelkező személy tarthasson?”

(Pedagógusok Szakszervezet PSZ/Facebook)

Valódi Hírek