Megszólalt Putyin a Wagner-csoport zendüléséről: Kegyetlen megtorlást ígért az orosz elnök

Hazaárulásról beszélt.

Bosszút esküdött Vlagyimir Putyin a lázadók ellen. Az orosz elnök hétfőn este közölte: a Wagner-lázadás szervezőit bíróság elé állítják, hazaárulásnak tekinti a történteket.

Putyin azt állítja, Oroszország egységét semmi sem fenyegetheti.

„Mindenféle széthúzással és árulással szemben fellépünk, teljes erőnkkel lesújtunk a lázadókra”

– fogalmazott. Hozzátette: a Wagner-csoport mostanáig „kiválóan” védte az orosz érdekeket a donyecki régióban, de szerinte megtévesztés áldozatai lettek, sőt, Ukrajnának is köze van a hétvégi zendüléshez.

Putyin a lázadás résztvevőit árulóknak nevezte, és kijelentette, olyan volt, „mintha hátba döftek volna bennünket”.

Az üggyel kapcsolatban megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, aki azt mondta: semmi közük sincs a történtekhez.

„Az Egyesült Államok és a Nyugat nem engedi meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nyugatot és a NATO-t hibáztassa az országában az elmúlt hétvégén történtekért”

– jelentette ki az amerikai elnök, kiegészítve azzal, hogy semmi közük az egészhez.

A hétvégén szoros figyelemmel kísérték az eseményeket, óránként kapott tájékoztatást, illetve a nemzetbiztonsági illetékeseit is arra utasította, hogy különböző forgatókönyvekkel készüljenek az események kimenetelét illetően – közölte Joe Biden.

Hozzátette: a Vlagyimir Putyin és a Wagner-zsoldosokat vezető Jevgenyij Prigozsin közötti konfliktus következményeit tovább elemzik, ugyanakkor túlságosan korai lenne levonni a végső következtetést azzal kapcsolatban, hogy az események hova fejlődnek.

Prigozsin azt mondta, nem Putyin rendszerének megdöntése volt a célja a Wagner-csoport múlt heti lázadásának, hanem tiltakozás az ukrajnai „különleges hadművelet” vezetésében elkövetett hibák miatt, a felelősök bíróság elé állítása és az alakulat megőrzése.

„Nem volt célunk a fennálló rendszer és a törvényesen megválasztott kormány megdöntése. Azért fordultunk vissza, hogy ne folyjon vér”

mondta a Wagner-vezér, megjegyezve, szerinte alakulata a legtapasztaltabb és leginkább harcképes egység Oroszországban, amely eredményeket ért el Ukrajnában.

Mint mondta, intrikák és átgondolatlan döntések következtében a katonai alakulatnak július 1-jétől meg kell szűnnie, de a harcosok 1-2 százalék kivételével nem voltak hajlandók szerződést kötni a védelmi minisztériummal.

Prigozsin arról is beszámolt, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kinyújtotta felé a kezét, felajánlva, hogy megoldást talál a katonai magánvállalat törvényes keretek közötti további működésére.

(MTI / blikk.hu nyomán)

Valódi Hírek