Megkérdezték Orbánt, szerinte Putyin háborús bűnös-e: A válaszban nem volt köszönet

Megvédte az orosz elnököt.

A német Bildnek adott exkluzív interjút Orbán Viktor. A miniszterelnök a többi közt arról beszélt, hogy szerinte Ukrajna nem nyerheti meg a háborút.

A Wagner-felkelésről azt gondolja, hogy „nem egy nagy esemény”.

„Szerintem ennek vége van, és a háború folytatódik tovább. Ez nem olyan esemény, amely a békéhez vezet minket, én mindig a béke szempontjából tekintek a háborúra, mert úgy hiszem, a legfontosabb az, hogy elérjünk egy fegyverszünetet, és valahogy békét kössenek a felek. Ez az esemény ebből a szempontból irreleváns”

– összegezte.

Orbán kérdezték arról is, hogy szerinte gyengülhet-e Vlagyimir Putyin. Erre azt válaszolta:

„Putyin Oroszország elnöke. Ha valaki úgy gondolja, hogy ő kudarcot vallhat, vagy leválthatják, akkor nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrát. Ő stabil vezető, akit Oroszország élére választottak, népszerű, és a mögötte álló struktúrák elég erősek”.

Azt is kijelentette, hogy szerinte Putyin nem háborús bűnös.

Arra a kérdésre, hogy miért nem, ezt válaszolta:

„Azért, mert háborúban állunk. Háborús bűnökről a háború után lehet beszélni.

Ha fegyverszünetet akarunk, és tárgyalást, akkor meg kell győznünk a konfliktus részvevőit, hogy üljenek le az asztalhoz.” Nem lenne jó ötlet azt mondani nekik, hogy »gyertek, üljetek le, letartóztatunk titeket«.

Tehát ezekről a jogi és büntetőjogi következményekről legfeljebb a békekötés után vagy a béke részeként beszélhetünk. Most teljesen értelmetlen erről beszélni”.

Valódi Hírek