Kibökte Lantos Csaba, mikor lehet Magyaroszágon amerikai technológiájú atomerőmű

Nem sietik el.

Lantos Csaba arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy teljes energiafüggetlenség megvalósíthatatlan, a magyarországi energiaellátás 76 százalékban függ az importtól, az uniós átlag ehhez képest 71 százalék.

Bár ezt a gyakorlatban nem nagyon látni, az energiaügyi miniszter azt állítja, a kormány részéről megvan a szándék a szélerőművekre, de vitában állnak az Európai Unióval. Mint kiderült, a szénerőmű már egyáltalán nem opció.

„A paksi atomerőmű négy, egyenként 500 megawattos blokkból áll, Paks II. kétszer 1200 megawattos lesz”

– mondta.

Kis moduláris reaktorok (SMR) telepítését is tervezik, egy ilyen Kelet-Magyarországra is kerülhetne, de ez csak 2030 tájékára várható.

„Ezek legfeljebb 300 megawattosak lesznek. Összehasonlításképpen a paksi atomerőmű négy, egyenként 500 megawattos blokkból áll, Paks II. kétszer 1200 megawattos lesz. Már sok terv készült az SMR-ekre, de csak egy működik, a kínai Hainanban”

– árulta el.

A moduláris atomreaktorokról érdemes megjegyezni, hogy könnyebben telepíthetők és üzemeltethetők, kevesebb nukleáris hulladékot termelnek és potenciálisan biztonságosabbak lehetnek a hagyományos atomreaktoroknál. Elvileg környezetbarátabb is, mint a hagyományos reaktor.

Valódi Hírek