Mi történik? Orbán még nem reagált, pedig egyre forróbb Putyin lába alatt a talaj

Megnémult a magyar kormány?

Hírportálunk is beszámolt róla, hogy gyakorlatilag polgárháborús helyzet alakult ki Oroszországban: a Jevgenyij Prigozsin által vezetett Wagner-csoport (Putyinék által felbérelt zsoldossereg) fellázadt az orosz vezetés ellen és kijelentették,

„megállítják” az orosz védelmi minisztérium vezetőit, hozzátették: aki ellenáll, azt megölik.

Az uniós országok általában úgy reagáltak az orosz helyzetre, hogy az eseményeket figyelik, az állampolgárokat pedig arra kérik, hogy lehetőleg ne utazzanak az érintett területekre.

De a magyar kormány egyelőre néma: még Szijjártó Péter külügyminiszter sem szólalt meg a kialakult helyzettel kapcsolatban, pedig egyre durvább szintre lép a polgárháborús állapot: Prigozsin,

Putyin egykori csatlósa péntek este gyakorlatilag hadat üzent az orosz hadsereg vezetésének,

majd a csapataival bevonult Rosztovba és megindult Moszkva felé, hogy „megállítsa” az orosz védelmi minisztérium vezetőit.

A német külügyminisztérium a helyzetre való tekintettel frissítette az utazási tanácsait,

kiemelték, hogy nem érdemes Moszkvába menni, ha pedig valaki így dönt, akkor érdemes elkerülnie az állami, különösen a katonai létesítményeket és a városközpontot.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szerint a helyzet azt mutatja, hogy Putyinék Ukrajna elleni támadása instabilitást okozott Oroszországban.

Gabrielius Landsbergis, vagyis a litván külügyminiszter pedig arról írt a Twitteren, hogy

” a litvánok száz évig Moszkva brutális rémuralma alatt éltek,

tudva, hogy csak idő kérdése és bekövetkezik a kaotikus összeomlás”, hozzátette: a cél továbbra is az, hogy Ukrajna kerüljön ki győztesen.


Észtország miniszterelnöke, Kaja Kallas mindenkit biztosított arról, hogy az országuk közvetlen veszélyben nincs, bár hozzátette:

megerősítették a határaik védelmét.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek