Mi a fene történik? Teljesen megbolondult a gázár, valami fura történt a kánikulában

Eközben már töltődnek a hazai tárolók is.

Csökken a gáz ára szerda óta: a privatbankar.hu friss cikkében arról írt, hogy a jegyzés rövid ideig 32 euró alatt is járt, amely a csütörtöki záráshoz képes

5 százalékos csökkenést jelent.

Egyébként az utóbbi hetekben komoly drágulást figyelhettünk meg a gázárak tekintetében: volt, hogy 40 euró fölé szökött a megawattóránkénti ár a holland tőzsdén – ez szerdán fordult elő április óta először.

Mellesleg április óta folyamatosan töltik a hazai gáztározókat, jelenleg már 3,9 milliárd köbméternél járunk, így a rendelkezésre álló készlet beérte a nemzetközi energiaválság előtti utolsó teljes év, 2021 lakossági fogyasztásának szintjét – közölte az Energiaügyi Minisztérium pénteken.

Továbbá a kormány az energia-veszélyhelyzeti intézkedések részeként másfélszeresére, 1,9 milliárd köbméterre emelte a védett állami gáztartalék mennyiségét – mondta az illetékes tárca, majd hozzáfűzték, hogy a 2022-es mutatókhoz mérve még kedvezőbb a kép, a háztartások a múlt évben 3,4 milliárd köbmétert használtak fel.

Hozzátartozik, hogy 2022-ben körülbelül

17 százalékkal csökkent a hazai gázfogyasztás.

Április végén írtunk arról, hogy Magyarország februárban 124 euró/megawattóra áron jutott hozzá az orosz gázhoz, pedig a mértékadó holland tőzsdén ekkor 58,55 euró volt az átlagár.

Ennek kapcsán a Demokratikus Koalíció május végén közölte: pert indítanak, hogy kiderüljön, pontosan mennyit költünk a méregdrága orosz gázra.

(MTI)

Valódi Hírek