DK: Perelünk, hogy kiderítsük, mennyiért veszi a kormány a gázt a Gazpromtól! (+videó)

A magyarok fizetik a legtöbbet a gázért az egész EU-ban.

Vlagyimir Putyin csúnyán átverte Orbán Viktort, amikor azt állította egy közös moszkvai sajtótájékoztatójukon, hogy a magyarok a piaci ár ötödéért fogják kapni az orosz gázt. A kormány hétszeres rezsiemelése óta tudjuk, hogy ez hazugság volt, hiszen a magyarok fizetik épp a legtöbbet a gázért az egész Európai Unióban – hívta fel a figyelmet Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter kedden.

Hozzátette: azt azonban továbbra sem tudjuk, hogy a kormány pontosan mennyiért veszi, és milyen haszonnal adja tovább a gázt a magyar embereknek.

Emlékeztetett: amikor közérdekű adatigényléssel próbálták megtudni az MVM Ceenergy Zrt.-től és a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségtől, hogy mennyit fizetnek a gázért a Gazpromnak, és hogy milyen haszonnal adják tovább, akkor az egyik cég semmilyen adatot nem adott ki, a másik pedig a legfontosabb adatokat kitakarta – például azt, hogy mi a gáz ára.

„A Demokratikus Koalíció ezért pert indít, hogy kiderüljön, pontosan mennyiért kapjuk Európa legdrágább gázát az oroszoktól”

– közölte Molnár Csaba.

A DK az alábbi kérdésekre vár választ: tudni akarják, hogy mennyit fizetnek a gázért az állami cégek a Gazpromnak, és hogy milyen áron, mekkora haszonnal adják tovább a hazai energiacégeknek és rajtuk keresztül az embereknek.

„Ezt már csak azért is tudnunk kell, mert az Európa-rekorder magyar gázár is hozzájárult az orbáni inflációhoz és az áremelésekhez. Ahhoz, hogy a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány letörje az orbáni inflációt és ne az árak, hanem a bérek és a nyugdíjak emelkedjenek,

azt is tudnunk kell, hogy mennyiért vesszük az orosz gázt”

– mondta a politikus.

„Elég volt abból, hogy a teljes Magyar Állam az Orbán-Putyin gázpaktum eltitkolásán dolgozik – jogunk van tudni, hogy pontosan mennyiért kapjuk Európa legdrágább gázát az oroszoktól!”

– mondta Molnár Csaba.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek