Döntöttek Orbánék: A kormány megemeli a diákhitel kamatát is

Meggondolták magukat.

A kormány rendelete alapján a diákhitel szabad felhasználású formájára a jelenlegi 4,99 százalék helyett már 7,99 százalék kamatot kell fizetni az év végéig – írta a Bank360.hu.

Felidézték, hogy a kormány decemberben a lakossági jelzálogkölcsönökre és a kkv-s hitelekre vonatkozó kamatstop után a diákhitelre is kamatsapkát rakott: a szabad felhasználású, Diákhitel1 kamatát rögzítette 2023. június 30-ig az akkor érvényes, 4,99 százalékos szinten. (A Diákhitel2, – amely a képzések költségeinek a fedezésére igényelhető – továbbra is kamatmentes maradt.)

A kormány a Magyar Közlönyben csütörtök este közzétett rendeletében

ezt a 4,99 százalékos kamatot emelte meg júliustól 7,99 százalékra.

A döntés 2023. december 31-ig érvényes.

A szabad felhasználású diákhitel kamata 2022. július 1-jétől emelkedett 1,99 százalékról 4,99 százalékra. A Diákhitel Központ oldalán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozva azt közölték: a jelenlegi szabályok szerint amúgy 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatók alapján.

„(…) A háború és a szankciók

egész Európában veszélyeztetik a gazdaságot, a családok életszínvonalát és megélhetését, a munkahelyeket. A recesszió elkerülése, a munkahelyek megvédése, valamint a vállalkozások stabilitásának és versenyképességének megőrzése érdekében a Kormány új gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, miközben a családtámogatásokkal, az adócsökkentések és a nyugdíjak védelmével, a rezsicsökkentett árakkal, béremelésekkel, kötelező árakciókkal, árstopokkal, a SZÉP-kártyára érkező lehetséges támogatás 200 ezer forintos növelésével és a felhasználhatóság kibővítésével segíti a lakosságot.

A szankciók miatt

a kamatkörnyezet drasztikusan megromlott, azonban ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell védeni a diákok és a hallgatók érdekeit, biztosítani kell, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen. Nem szabad hagyni, hogy a káros és elhibázott szankciók miatt fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől, a gazdaság számára pedig biztosítani kell a jól képzett munkaerőt, amely a gazdasági fejlődés és versenyképesség alapja.

A jelenlegi kamatkörnyezetben a hatályos szabályok szerint

a diákhitel kamatjának 14 százalékra kellene emelkednie”

– írták Nagy Márton tárcájának közleménye nyomán.

A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók havonta 15–150 ezer forint közötti összegben igényelhetik, a folyósítás történhet havonta vagy félévente, akár egy összegben is. A törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A futamidő nem fix, a törlesztőrészleteket az aktuális jövedelem alapján határozzák meg minden esetben.

Valódi Hírek