Közeleg a katasztrófa: Pintérék terve visszafordíthatatlan károkat fog okozni, ha nem lépnek időben

Már most elkeserítő a helyzet.

A státusztörvény biztosan nem teszi vonzóbbá a pályát, és várható, hogy

a pedagógushiány egyre nagyobb méreteket fog ölteni

– fogalmazott Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, és a(z egyébként kormány által gründolt – a szerk.) Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a telex.hu-nak adott friss interjújában.

Meglátása szerint a törvényjavaslaton sikerült annyit változtatni, hogy a pedagógusok státusza ne romoljon, de még így is rengetegen mondanak fel, sőt, a kormány által ígért

emelésre is egyre kisebb az esély.

Pedig Orbán Viktorék valami egészen mást akartak elérni a módosítással:

„Hisz a cél elvileg az volt, hogy a pedagóguspályát vonzóbbá tegye az állam. Legalábbis ezt kommunikálták”

– jegyezte meg Horváth Péter, aki a kormány által létrehozott szervezet élén áll már 9 éve. A kamarákhoz hasonlóan a kormány egy olyan szakszervezetet akart létrehozni, amelyre a szakmai kérdések során hivatkozhat.

A Nemzeti Pedagógusi Kar azonban nem állt minden kérdésben Orbánék mögé, sőt, az utóbbi időben

sokszor keményen bírálta a kormány intézkedéseit.

Horváth szerint nem valószínű, hogy a státusztörvény apróbetűs része meglepetéseket tartogatna, véleménye szerint a márciusi változathoz képest ez a dokumentum elfogadhatóbb.

Pozitívumként említette, hogy a hátrányos helyzetű, felzárkózó régiókban dolgozó pedagógusokat díjazza az új törvény, viszont a 24 órás kötelező óraszám már nem ebbe a kategóriába tartozik. Ezzel kapcsolatban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is kifejtette véleményét. Mint írták:

„Valamit már lehetett sejteni erről a módosításról, mert a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar elnöke – aki Pintér Sándorhoz külön meghívást kapott, mikor a szakszervezetek és a civil szervezetek képviselői, akiket az ellenzéki pártok csak szakértőként tudtak behívni, nem kaptak szót – már ott ült a teremben, amikor bevonultunk.

Itt, az érezhetően

nekünk rendezett színjátékon,

javaslatot tett a fix óraszám bevezetésére, amit már a korábbi egyeztetéseken is megtett, de a mértékét most sem nevezte meg. Az ún. szakszervezeti egyeztetéseken is többször említette a fix óraszám bevezetését, amivel mi is egyetértettünk, hozzátéve mindig: és az efölötti túlmunkát fizessék ki.”

Horváth ezzel kapcsolatban elárulta: tényleg egyeztetett Pintérrel az óraszámokról, a 23-as számra pedig a többség is rábólintott volna. Hozzátette, jelenleg is vannak olyanok, akiknek több mint 24 órájuk van.

Intézményük működésével kapcsolatban elmondta:

„Az iskola és a gyerekek érdekében azt remélem, hogy nálunk mindenki marad. Most még senki nem jelezte, hogy nem fogja elfogadni a szerződést. Szerintem az korrekt lenne az iskola és a diákok miatt, ha még a tanévben elmondanák, ha van ilyen szándékuk.

A tantestületben nagyjából hetvenen dolgoznak.

Ha felállna öt pedagógus, és nem tudnánk őket pótolni,

az hétszázalékos veszteséget jelentene.”

Valódi Hírek