Hivatalos: Megtalálták a helikopterbaleset harmadik magyar áldozatát is

Reagált a Honvédelmi Minisztérium.

A magyar légierő elhunyt katonájának holttestét csütörtökön délután a helikopter roncsai között találták meg – közölte a horvát védelmi minisztérium. Felidézték, hogy a magyar Airbus H154M helikopter háromfős személyzete elhunyt a szerdai balesetben, amikor egy kiképzési feladat teljesítése után a jármű Drnis közelében a földnek csapódott. A minisztérium részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

A harmadik áldozat holttestét a gép roncsaiban találták meg – írta a Dnevnik hírportál a keresőcsapatok parancsnokától, Josip Brozicevictől kapott információk alapján.

A férfi közölte azt is, most a magyar hatóságok képviselőire várnak, hogy ők is átvizsgálják a helikopter környékét. Elmondta, nehéz feladat volt a keresés, és a vizsgálat sem lesz könnyű, mert veszélyes a terep, hatalmas sziklákra zuhant a harci jármű. Nemcsak a 30 méteres sziklahasadékok jelentenek nehézséget, hanem a 34 fokos hőség is – tette hozzá.

A lap szerint csütörtök este akár a helikopter roncsait is kiemelhetik a szakadékból.

A Honvédelmi Minisztérium közleményt adott ki az ügyben, amelyben megerősítették: megtalálták a helikopterrel lezuhant harmadik katona holttestét Horvátországban.

Csütörtök délután, a helikopter roncsai alatt megtalálták a szerdán, kötelességteljesítés közben lezuhant helikopter harmadik kezelőjét is – közölték.

A helyszíni vizsgálat még tart a horvát és a magyar hatóságokkal közösen. A területen talált roncsok mindegyikét összegyűjtik, majd Magyarországra szállítják további elemzés céljából. A magyar katona földi maradványait – a korábban megtalált két társáéhoz hasonlóan – Splitbe viszik.

A tárca közlése szerint a horvátországi helyszínen a Honvéd Vezérkar főnöke személyesen tájékozódott a kutatás folyamatáról és körülményeiről, „legfontosabb célja azonban az volt, hogy találkozzon a helyszínen tartózkodó állománnyal”.

A közlemény szerint Böröndi Gábor altábornagy arról tájékoztatott: a kiképzésen részt vevő teljes állomány a napokban szárazföldi úton hazatér.

Elmondta: a baleset helyszíne rendkívül nehéz terep, ami mind a kutatás-mentés, mind a vizsgálatok folyamatát jelentősen nehezíti. A teljes körű vizsgálat ezért várhatóan hosszabb időt vesz majd igénybe – tette hozzá. A vezérkari főnök hangsúlyozta: éppen ezért egyelőre nem lehet a sajtóban megjelent találgatásokat megerősíteni, az eset körülményeit a helyszínen dolgozó horvát-magyar szakértői bizottság fogja megállapítani.

(infostart.hu nyomán)

Valódi Hírek