Bedühödtek Orbánék: Mérgükben felszólítást küldtek, azonnali lépést várnak az EU-tól és Ukrajnától

Nem finomkodtak.

A magyar kormány felszólította az ukrán parlamentet, a kormányt és Ukrajna elnökét, hogy “fejezzék be a magyar kisebbség jogfosztását”, továbbá a Velencei Bizottság ajánlása szerint

adják vissza azokat a jogokat,

amelyekkel a magyar közösség korábban rendelkezett – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus hozzátette:

a kormány egyúttal felszólítja Brüsszelt,

hogy vegyék végre napirendre a magyar kisebbséget sújtó jogfosztást, tegyenek érdemi lépéseket, hogy a korábban meglévő és elvett jogait a magyarság visszakapja.

Az államtitkár szót ejtett az ukrán oktatási törvényről, a nyelvtörvényről, valamint a kisebbségi törvény nemrég elfogadott módosításáról is. A kormány véleménye szerint egymásra épülő, átgondolt intézkedésekről van szó, amelyek teljes mértékben ellentétesek a kétoldalú szerződésekkel, nemzetközi szerződésekkel, és minden európai értékkel.

Kifejtette: az oktatási törvény elveszi az anyanyelven való tanulás jogát és lehetőségét a magyar diákoktól. Akik eddig anyanyelvükön tanulhattak, azok ötödik osztálytól az éves tanrend legalább 20 százalékában, kilencedik osztálytól a tanrend legalább 40 százalékában, tizedik osztálytól a tanrend legalább 60 százalékában ukránul kötelesek tanulni – közölte a politikus.

Hozzáfűzte: az ukrán fél politikai célját – hogy mindenki tanuljon meg ukránul – ez a törvény biztosan nem éri el,

egy nyelvet ugyanis nyelvóra keretében lehet megtanítani.

Az a cél, hogy teljesen elsorvasszák a magyar nyelven történő oktatást, ez pedig egy újabb lépés a kárpátaljai magyar közösség asszimilációja felé. Ha nincs anyanyelvi oktatás, nincs szükség magyar tanárra, és a szülők is elgondolkodnak azon, miért írassák magyar iskolába a gyermeküket – fejtegette Menczer.

Mellesleg a hazai oktatási rendszer sem túl rózsás, hónapok óta tüntetések zajlanak a státusztörvény-tervezet miatt, amely súlyosan csorbítja a pedagógusok jogait. Sőt, a béremelésekkel kapcsolatban sincs előrelépés, a kormány még mindig a brüsszeli pénzeket várja, miközben a szankciókat és a szomszédos háborút okolja a brutális drágulásért.

Menczer Ukrajna uniós tagságáról megosztotta: az Európai Bizottság szerint az ország akkor válhat taggá, ha a kisebbségekre vonatkozó jogszabályok megváltoztatását lezárja a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban.

Magyarország és a magyar kormány sem tudja Ukrajna integrációs törekvéseit támogatni addig, amíg a jogfosztást nem fejezik be, és a magyar közösség korábbi jogait nem adják vissza – közölte a politikus.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek