Itt van Rétvári Bence váratlan bejelentése az EU-s pénzekről

Nahát!

Magyarország teljesítette az Európai Uniónak tett minden eredeti vállalását, így már nincs akadály a források hazahozatal előtt, valamint a pedagógusok is megkaphatják a béremelésüket – állította Rétvári Bence pénteki sajtótájékoztatóján.

„Az igazságügyi csomag elfogadásával a legfontosabb szupermérföldkövet, úgynevezett horizontális feltételt fogadott el a magyar Országgyűlés”

– közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, hozzátéve, hogy a kormány betartotta a megállapodást, így az elvi és jogi akadályok is elhárultak az uniós pénzek küldése elől.

A szerdán elfogadott jogszabályok júniustól lépnek hatályba, onnantól várják Orbán Viktorék annak

a 800 milliárdnak az arányos részét,

amelyet a kormány a pedagógusok béremelésére akar fordítani.

Rétvári kitért arra is, hogy ha az Unió nem küldi a pénzt, akkor „jogalap nélkül tartja vissza a magyar pedagógusokat megillető forrásokat” – (amelyeket egyébként a magyar költségvetésből kellene finanszírozni – a szerk.), ha pedig újabb feltételeket szabna a közösség, akkor szerinte az az Európai Bizottság elfogultságát erősítené.

A kormány vállalása szerint 3 év alatt 75 százalékkal növelné a pedagógusi béreket, ennek a tervnek az alapja az uniós és hazai finanszírozás, utóbbi 5600 milliárddal járulna hozzá a cél eléréséhez.

Ha június 2-án az EU utal, akkor 561 ezer forint lehetne a magyar pedagógus-átlagbér, a jövő évtől 681 ezer forint lenne, és 2025-től 800 ezer forintra emelkedne – fogalmazott az államtitkár. Persze, azt nem tette hozzá, hogy bruttóban.

Eközben a kormány folyamatosan

a magyar „baloldalra” kenné

az uniós pénzcsapok elzárását, sőt Rétvári szerint az ellenzéki politikusok folyamatosan a pedagógusi szakszervezetekre hivatkoznak, amikor agresszív (?) akciókat hajtanak végre.

A napokban történt demonstrációkkal kapcsolatban megkérte a Nemzeti Pedagógusi Kart, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, és a Pedagógusok Szakszervezetét, hogy határolódjanak el az erőszaktól.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek