Varju László: Az Orbán-kormány a beszerzési ár ötszöröséért adja tovább a gázt a magyar családoknak (+videó)

Követelik, hozzák nyilvánosságra a magyar-orosz gázszerződések részleteit.

A beszerzési ár ötszöröséért adja tovább a magyar családoknak a gázt a kormány – hívta fel a figyelmet Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, akit többek között erről is kérdeztek az ATV Egyenes Beszéd című szerdai adásában.

A politikus elmondta: szerencsére vannak szakértők, akik kiszámolták és valószínűsíteni tudják mindezt, továbbá a tőzsdei árakból is lehet erre következtetni. Ha a tőzsdén 126 forintért lehet venni a gázt, és 790 forintért kapják a vállalkozások – úgy, hogy ez már egyébként a maximum plafon amit fizetnek – „akkor nem csoda, hogy idegesek a vállalkozók” – mutatott rá.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban ígéretet tettek arra, perre mennek az orosz gázvásárlás ügyében, azt mondta: mennek tovább, a szerződéseket továbbra is követelik – hiszen ez közérdekű adat. Mint mondta, céljuk, hogy az ügyben a bíróság hozzon majd döntést.

Jelezte: az árnyékkormány korábban már többször is felhívta arra a figyelmet, hogy mind a családok, mind pedig a vállalkozások,

a hétszeres gázárat fizetik meg.

Elmondta, ennek az az oka, hogy Szijjártó Péter akkor kötött szerződést az oroszokkal Magyarország nevében, amikor a lehető legmagasabb volt az ár. Hozzátette: nem tisztázott, hogy ezt pontosan miért tette a kormány, magyarázatot pedig nem adnak.

Gulyás Gergely kormányinfón tett kijelentéseivel kapcsolatban elmondta, a miniszter magyarázatával szemben ott van az Orbán-kormány cselekvése, miszerint a múlt évben hagyták, hogy a vállalkozások a villanyáramra vonatkozó szerződéseiket nagyon magas áron kössék meg, most pedig rájöttek arra, hogy van mit tenniük az ügyben, mert 600 ezer vállalkozás érintett.

Hangsúlyozta: a kormány leginkább a Fidesz-közeli vállalkozóknak fog ezzel kedvezni.

Az árnyékkormány szerint a vállalkozásoknál és a lakosságnál is egyaránt

csökkenteni kell az áfát a rezsiszámláknál.

Videó:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek