Varga Juditnak szegezték a nagy kérdést: Nagyon kínos volt erre válaszolnia

Fogalma sincsen róla.

Az igazságügyi csomagot ráerőltették Magyarországra, és az Európai Bizottságon belül nincs arra szándék, hogy lezárják az ügyet. Az viszont nem kérdéses, hogy lesz magyar uniós elnökség 2024-ben – magyarázta az igazságügyi miniszter a hvg.hu-nak Stockholmban.

Ugyan az igazságügyi csomagról már megszületett a technikai megállapodás a Bizottsággal, a parlamenti szavazást követően pedig június elsején hatályba is lépett az erre vonatkozó jogszabály, viszont Varga Judit azt már nem tudta a lapnak megmondani, mikor érkezhetnek Magyarországra az első EU-s pénzek.

Varga azt mondta: arról van szó, hogy a korábbi ígéretek ellenére az uniós pénzekről való tárgyalások keretén belül ősszel – fogalmazott – egyszerűen „bekúszott”, hogy a bíróságokba is bele kell nyúlni.

„Nevezzük nevén, ez egy ránk oktrojált csomag”

– jegyezte meg.

Úgy értékelt: az uniós tárgyalásokban számára az volt a „legnagyobb teljesítmény”, hogy képesek voltak „egy politikai indíttatású igényt lefordítani szakmai nyelvre”, és azokat kielégíteni, úgy, hogy alkotmányos keretek között maradtak.

A miniszter úgy látja, a Bizottságon belül nincs arra szándék, hogy lezárják az ügyet.

„Ha nincs politikai szándék a Bizottságon belül, akkor mindig tudnak találni újabb és újabb kifogásokat, és

vissza tudnak élni a hatalmukkal.

Ezért fontos, hogy mi folyamatosan a tényeket bizonyítsuk, a bizottság és a nyilvánosság előtt is, hogy ők kértek valamit és mi megcsináltuk. A jogszabály hatályba lépett, most azt kell bizonyítanunk, hogy működik, és valódi eszközöket ad az OBT kezébe. Néhány technikai végrehajtás van még hátra”

– vélekedett.

Arra a felvetésre, hogy akkor mégis mikor érkezhetnek az uniós források – ha már csak „néhány technikai végrehajtás van még hátra” – Varga úgy felelt:

„Ha mi ezt le tudjuk jelenteni ezt a nyáron, akkor onnantól kezdve lehetőségünk van arra, hogy küldjük a vonatkozó számlákat, amik a nem blokkolt forrásokra vonatkoznak.

A többiről a bizottságot érdemes megkérdezni.”

Nem az Európai Parlament mondja meg, hogy ki lehet elnök, és ki nem – mondta a soros elnökséggel kapcsolatban, amelyről az Európai Parlament június elején, fogadta el azt a határozattervezetet, amely kimondja: a magyar kormány alkalmatlan az EU soros elnöki tisztségének betöltésére.

„A magyar elnökség fontos mondandója lesz, hogy

a párbeszédeket mi is szeretnénk folytatni,

tanuljunk egymástól, de ne ítéljük el egymást, stigmatizáló módon ehhez kellene visszatérni az Európai Unióban.

Emellett az intézmények is felelősek azért, hogy a saját jogszabályi korlátjaikon belül maradjanak,

mert a jogállamiság azt is jelenti,

hogy például az Európai Parlament tartsa be a saját szavazási szabályait, hogy az Európai Bizottság olyan eljárásokat indítson, amihez van jogalapja, és ne akarjon politikai akcionizmus folytán túlterjeszkedni azokon a jogi szerződéses kereteken, mint amik számára is adottak.,

Nemcsak a tagállamokban kell vizsgálni a jogállamiságot, hanem az intézmények működésében is, és ha most megnézzük az Európai Parlamentnek az aktuális morális állapotát, érdemes velük kezdeni”

– magyarázta a miniszter.

Valódi Hírek