Micsoda fordulat: Olyat tettek Orbánék, amitől nagyon felbőszülhet Vlagyimir Putyin

Az Orbán-kormány megszavazta a 11. szankciós csomagot is.

Az EU-hoz akkreditált nagykövetek megállapodtak az Oroszország elleni 11. szankciócsomagról – jelentette be az EU soros elnöki tisztségét betöltő svéd kormány.

Az Orbán-kormány korábban még azzal zsarolta meg az EU-t, hogy kilátásba helyezte, vétózni fognak, amennyiben Ukrajna továbbra is a háború szponzorainak listáján tartja az OTP-t, végül azonban elmaradt Orbánék vétója, és az OTP is az ukránok listáján van még.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az elsők között üdvözölte a döntést.

„Az EU További csapást mér Putyin hadigépezetére a megszigorított exportkorlátozásokkal, amelyek

a Kremlt támogató entitásokat célozzák meg”

írta Twitter-oldalán a Bizottság elnöke.

Az unió a 11. szankciós csomaggal elsősorban azt kívánja elérni, hogy Oroszország ne juthasson hozzá olyan termékekhez, amelyeket az EU már korábban tiltólistára rakott, és amelyeket az ukrajnai háborúban katonai célokra is fel lehet használni.

Tehát Magyarország nem vétózott a csomag ellen, holott korábban Szijjártó Péter többször is kijelentette fenyegető hangnemben, hogy „Magyarország mindaddig nem tudja támogatni az újabb szankciókat”, ameddig az OTP rajta van az ukrán kormány, a háború nemzetközi szponzorait tartalmazó listáján. A pénzintézet nyolc vezetője egyébként továbbra is rajta van ezen a listán.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek