Orbán érzékeny témára tapintott rá a szerb államfőnél: Váratlanul kimondta, amire senki sem számított

Különös javaslattal rukkolt elő.

A függetlenség és a szabadság szeretete a DNS-ünkben van, ez közös pont a szerbek és a magyarok között – fogalmazott Orbán Viktor kedden a vajdasági Palicson, miután részt vett a Magyar-Szerb Stratégiai Együttműködési Tanács ülésén.

A magyar miniszterelnök kifejtette, hogy a politikában a barátság és a szövetség csak kemény munka árán valósulhat meg. Elmondása szerint „hatalmas energiák fognak felszabadulni” (?), amikor összekapcsoljuk a két különböző országot.

„A Balkán kulcspontja Szerbia, Magyarország Közép-Európa kapuja.”

– mondta Orbán, akit egy „kényes” téma is lázban tartott.

A miniszterelnök ugyanis elfogadhatatlannak gondolja, hogy a kevesebb mint 4 százalékos részvétellel zajlott koszovói választást legitimnek minősítették.

„Látjuk azokat a sérelmeket, amiket elszenvednek a szerbek Koszovóban”

– fűzte hozzá a témához, valamint javaslatot tett Aleksandar Vučić szerb államfőnek 2 albán rendőr vonatkozásában:

„Ha elengednétek, visszaadnátok a három koszovói albánt”,

az Szerbiának nagyobb nemzetközi elismerést jelentene, és javítana az ország nemzetközi helyzetén – mondta Orbán.

Vučić a koszovói helyzet kapcsán elárulta, hogy éjszakákon át nem alszik, senkivel nem osztja meg a szóban forgó albán rendőrök miatt kapott fenyegetéseket. Velük kapcsolatban kijelentette, hogy a szerb hatóságok nem bántalmazták őket, „jól vannak”.

Orbán eközben hajthatatlan, így közölte: Szerbián óriási a nyomás, és amíg Koszovó nem engedi el az összes letartóztatott szerbet, addig nem tárgyal a koszovói kormányfővel.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek