Dobrev Klára: Egy jól működő kormánynak egyetlen fontos célja van, Orbánék azt sem teljesítik

A DK árnyék-miniszterelnöke az európai minimálbér-szabályozásról tart nagykonferenciát.

„Mi a kormányzás célja?”

– tette fel a kérdést Dobrev Klára hétfői „A tisztességes díjazáshoz való jog, európai minimálbér-szabályozás Magyarországon” című budapesti nagykonferencián.

Válaszként felmerült a GDP-növekedés, a teljes foglalkoztatottság elérése, az „olcsó állam” megteremtése – folytatta az árnyék-miniszterelnök, rámutatva, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt „valami félresiklott”, hiszen Európa-rekorder inflációval, és – a bolgárok után – Európa legalacsonyabb munkabérével szembesültek a magyar emberek.

A GDP-növekedést az olcsóság jelszavával kívánta elérni a kormány: olcsóvá tették a forintot, olcsó munkabért teremtettek, kiszolgáltatták a dolgozókat. Az alacsony munkanélküliséget 800 ezer magyar elvándorlásával sikerült kieszközölniük – mondta a politikus. Az olcsó államot is sikerült elérniük,

„csak éppen azokra a dolgokra nem költenek, amitől egy ország gazdag lesz”

– fogalmazott a DK EP-képviselője.

A korrupcióra azonban brutális összegek mennek el: Mészáros Lőrincre, Rogán Antalra, Lázár Jánosra, Tiborcz Istvánra, Garancsi Istvánra…. – mondta Dobrev Klára, aki szerint egy kormánynak egyetlen fontos célja van:

az emberek jóléte.

A felső 1 százalék tulajdonában van a magyar javak több mint harmada – vagyis hiába produkál a kormány növekedést, ha kevesen részesülnek belőle. Erről az útról pedig Orbánék képtelenek leszállni – összegezte a helyzetet az árnyék-miniszterelnök.

Addig nem lehet a termelékenységet növelni, amíg nem maradnak itt a művelt fiatalok. Márpedig alacsony bérek mellett nem maradnak – hangsúlyozta a politikus.

Kifejtette: az elmúlt 12 évben rengeteg magánkórház és -rendelő jött létre, amelyek valóban jobb ellátást biztosítanak az állami, leépült egészségügynél, de a magyar embereknek

horribilis összegeket kell fizetniük az ellátásért.

Hozzátette: a magánoktatásban, szociális ellátás terén ugyanez a helyzet – rengetegen vannak, akik ezt nem tudják finanszírozni. Ezeket a feladatokat az államnak kellene magára vállalni, hogy mindenki számára biztosítsa a jó minőségű oktatást, egészségügyi ellátást, és többek között a tisztességes nyugdíjakat – összegezte Dobrev Klára.

A közös pénzüket jól kell elkölteni

– hangsúlyozta.

A magyar átlagbérek és a mediánbérek közötti hatalmas különbségre is rámutatott: elmondása szerint előbbi hiába néz ki „szépen”, ha az emberek nagy része jóval kevesebbet keres.

„Dolgozói szegénység jelent meg Magyarországon”

– fogalmazott a helyzetről.

Kifejtette: az Orbán-kormány 12 éves uralma alatt olyan bűnöket követett el, amelynek hatásait még az unokáink is fogják érezni. Sikert pedig csak egy összetartó ország tud teremteni. Sőt, nemcsak a fiatalok, hanem a középkorúak is elmennek – mutatott rá a politikus, hozzátéve, hogy a szóban forgó korosztály elkezdett gondolkozni a nyugdíjon.

Az Orbán-kormány a szakadék irányába száguld, az árnyékkormány azonban megmutatja, hogy van másik út – jelentette ki Dobrev Klára.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek