Döntött a kormány: Orbánék átjátsszák az indiaiaknak Magyarország egyik legnagyobb vállalatát

„Megvédik” Magyarországot.

Az ötből már csak két jelentkező maradt versenyben a Dunaferr megvásárlásáért – közölte az ISD Dunaferrt felszámoló Honoratior Kft. A kormány arról döntött, hogy indokolt esetben a felszámolás alatt álló cégek eszközeit ki lehet vinni egy, az adós tulajdonában álló új vállalatba, amit tehermentesen el lehet – sőt egy éven belül el is kell – adni olyan vevőnek, amely vállalja a nyereséges működtetést – írta a hvg.hu.

A lap egyértelművé tette, hogy magyarul mit jelent mindez: a kormány hozott egy Dunaferre vonatkozó kormányrendeletet, amelynek értelmében a felszámolás alatt lévő cégek működőképes javait és dolgozóit át lehet telepíteni egy „szűz” vállalatba, amit a beleegyezésük nélkül is meg lehet tenni akadálytalanul.

A Dunaferr Zrt. felszámolója akkor a honlapján azt írta: megalapították a „NewCo” becenévre hallgató új céget, amibe a Dunaferr eszközein és dolgozóin kívül az egyik leányvállalat javait és embereit is beolvasztják.

A Fővárosi Törvényszék közzétette a még meg sem alapított NewCo 100 százalékának az értékesítését célzó nyilvános részvételi felhívást. Viszont a pályázati feltételeket és határidőket úgy alakították ki, hogy azoknak nem lesz képes mindenki megfelelni. A jelentkezőknek ugyanis szűk két hét alatt, május 5-éig kell eleget tenniük a megannyi adminisztratív követelményt támasztó pályázati anyagnak, valamint négymillió eurós óvadékot is fizetniük kell.

Igazolniuk kell továbbá, hogy

  • a cégcsoportjuk a megelőző 5 évben kohászati és/vagy acélgyártási tevékenységet folytatott,
  • évente legalább 2 millió tonna kokszot és/vagy legalább 3 millió tonna nyersacélt állít elő,
  • vagy amennyiben más jellegű ipari, gyártó tevékenysége van, az éves árbevétele meghaladja az 500 millió eurót – ismertették.

Végül öt cég jelentkezett: az indiai Liberty Steel, a szintén indiai Vulcan Steel, az ukrán Metinvest, a svájci Trasteel Trading Holdind és a magyar Trinec Property.

Az öt versenyzőből

csak a két indiai vállalat maradt versenyben.

Az ukrán céget azért zárták ki, mert a felvásárláshoz szükséges a nemzetbiztonsági előminősítő eljárás dokumentumait késve küldték meg, a Trasteel nem fizette be határidőre a szükséges négymillió eurós óvadékot, míg a Trinec Propertynél azt közölték, hogy „a szakmai és pénzügyi feltételeket az általa megadott információk és adatok alapján nem teljesítette” – írták, idézve a hivatalos határozatot.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a Greenpeace már 2016-ban arról írt, hogy Dunaújváros a legszennyezettebb hazai területek közé tartozik. Az akkori számítások alapján a gyárak környezetében „összesen több mint egymillió köbméter talaj szennyeződött körülbelül 342 tonna benzollal. A benzol… a talajban a megengedett érték 327-szerese, míg a talajvízben a 197-szerese. Az aromás szénhidrogének koncentrációja pedig a kokszolónál 14 méteres mélységben a határérték több mint 13 ezerszerese.

Kapcsolódó:

Döntöttek: Elrendelték a Dunaferr felszámolását

Itt a vége: Leáll Magyarország egyik legnagyobb vállalata, tömegesen mondanak fel a dolgozók

 

Valódi Hírek