Vadai Ágnes: Nagyon kínos, amikor Orbánék miatt kell magyarázkodni a NATO-s szövetségesek előtt

A DK-s politikus szerint a fideszesek teljesen másképp viselkednek a kamerák előtt, mint a nemzetközi közösségekben.

Eljelentéktelenedik a magyar kormányzat a NATO-ban; ezt bizonyítja Jens Stoltenberg főtitkár döntése, hogy ugyan hivatalosan egyhangú döntés alapján hívhatnák csak össze az ülést magyar hozzájárulás nélkül küldte ki a meghívókat a NATOukrán találkozóra erről Vadai Ágnes beszélt az ATV Egyenes beszéd hétfő esti adásában.

Amikor a NATO-ban arról beszélnek, hogy van egy ország, amely ellenez valamit, akkor szinte kivétel nélkül Magyarországról van szó. Vadai szerint nem csupán Svédország NATO-csatlakozása, de Ukrajna támogatásának szabotálása is megosztja a közösséget. Ezek a közösség tagjai szerint a kormányzat Putyin-pártiságának köszönhetők mondta a DK képviselője.

Egyedül Magyarország ellenzi a Demokratikus Ellenállás Központ felállítását a NATO-ban, amelyet az USA mindkét nagy pártja kezdeményezett a demokrácia és a jogállamiság védelméért, az álhírekkel szembeni védekezésért. Ennek kapcsán Vadai megjegyezte: még Törökország is támogatja a testület felállítását.

Nagyon kellemetlen, amikor mindig a magyar kormány miatt kell magyarázkodni

tette hozzá.

Érdekesség, hogy a magyar kabinet nem fogalmazta meg előzetesen az ellenérzéseit sem a svéd, sem a finn NATO-csatlakozással szemben, ellenben Törökországgal, amely már előzetesen tárgyalást kezdeményezett a két ország tagságával kapcsolatban. A svéd és finn tagságot azonban a magyar kabinet érzelmi alapon ellenzi mondta a képviselő.

Orbán Viktor királycsináló akar lenni, és hónapok óta halogatja, ígérgeti a csatlakozás ratifikációját, és a júniusi vilniusi NATO-csúcsig sem született döntés erről jegyezte meg Vadai Ágnes.

Pénteken is ülésezni fog az Országgyűlés, amelyen minden bizonnyal a pedagógusok elleni, bosszútörvényként elhíresült státusztörvényről, a helyi adókról, a választási törvényről, illetve a kastélyátadásokról is szó lesz. Szavazás ugyan nem lesz még róluk, de megkezdődik az általános vita ezekben a témákban említette Vadai Ágnes.

A státusztörvény a képviselő szerint generációkra eldöntheti a pedagógusok jövőjét, azonban mégis rendkívüli ülésen tárgyl róla az Országgyűlés. A képviselő hozzátette: július 3-án, 4-én vagy 7-én várható a témában zárószavazás.

Vadai szerint a társadalom többségét érdeklő témákkal nem foglalkozik a kabinet, „ellenben sértett, kihaénnem-kisfiúként vonulgatnak Brüsszelbe„, és üzengetnek. Hozzátette: mivel a fideszesek jelen vannak a NATO-ban és az EU-ban is, ott jelezhetnék a kritikákat, ott azonban szövetségesek híján összehúzzák magukat jegyezte meg.

Dobrev Klára árnyékkormánya hozhatna normalitást a jelenlegi káosz helyett zárta mondandóját a DK-s politikus.

Videó:

(Egyenes beszéd/ATV)

Valódi Hírek