Rendkívüli: Lemondott a román miniszterelnök, miután bejelentették a pedagógusok a győzelmüket

A személycserét hetek óta halasztották.

Hétfőn lemondott Nicolae Ciucă román miniszterelnöki tisztségéről, a koalíciós egyezmény értelmében helyét Marcel Ciolacu veszi át.

A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL),a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) már Ciucă beiktatása után megállapodott a cseréről, amelyet hetekkel halasztottak a Romániában kialakult közoktatási sztrájk miatt.

Emellett a PNL és a PSD további miniszteri poszton is személycserét tervez, a kormányzati tisztségekért újrakezdődött harc miatt pedig kétségessé vált az RMDSZ további kormányzati részvétele.

Kelemen Hunor szövetségi elnök jelezte: az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de

nem zárja ki, hogy kihagyják a következő kabinetből.

Rövid sajtónyilatkozatában Ciucă kifejtette: az eredetileg május 25-ére beütemezett lemondását a koalíciós partnerekkel egyetértésben azért halasztották el, mert sürgősebb volt a társadalmi konfliktust lezárni.

Úgy értékelte, hogy a tanügyi alkalmazottak bérének emeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletek hétfői elfogadásával amelyről portálunk is beszámolt ez a célkitűzés, valamint a tanárok követelései is teljesültek, ugyanakkor kifejezte reményét: a szakszervezetek is megértik, hogy

a kormány nem hozhat felelőtlen, populista intézkedéseket.

A liberális politikus hozzátette: a koalíciót egy politikai válság lezárása érdekében hozták létre, amelyeket további válságok követtek, de elmondása szerint mandátuma idején sikerült megőrizni az ország stabilitását.

FRISSÍTÉS:

Az elnöki hivatal másfél órával Ciucă lemondása után közölte: Klaus Iohannis államfő kiadta a kormányfői poszt megüresedésének tudomásul vételéről szóló rendeletet. Egy másik rendeletben pedig

Cătălin Predoiu liberális igazságügyi minisztert nevezte ki ideglenes miniszterelnöknek.

Az elnök alkotmányos kötelezettségeinek megfelelően kedden egyeztetni fog a parlamenti pártokkal az új kormány megalakításával megbízandó miniszterelnök-jelölt kinevezése érdekében – közölte az elnöki hivatal.

A honlapon közzétett menetrend szerint a PNL, a PSD és a – nem magyar – kisebbségi frakció küldöttségét együtt, az RMDSZ-t viszont fél órával később fogadja Klaus Iohannis államfő.

(MTI/Nyugati Fény)

Valódi Hírek