Itt a nagy hír: Eldőlt, jelentős béremelésre számíthatnak a pedagógusok – Romániában

Sztrájkoltak, úgy tűnik, hogy meglett az eredménye.

Romániában is sztrájkkal tiltakoztak az oktatási rendszerben tapasztalható alacsony munkabérek miatt, hogy a kormányzat magasabb fizetéssel és több megbecsüléssel honorálja a munkájukat. Úgy tűnik, nekik sikerült megegyezniük a feleknek: személyesen a miniszterelnök, Nicolae Ciucă tárgyalt a pedagógusokkal június 11-én, vasárnap délelőtt.

A megbeszélést követően a tanárok felhagytak a sztrájkkal,

ám azzal a feltétellel, hogy a mai kormányülésen a román politikai vezetés „jóváhagyandó sürgősségi rendeletben” , annak is egy külön cikkelyében rögzíti a követeléseiket:

  • A kezdő tanárok és egyetemi asszisztensek alapbérét az ismert állami társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagbér szintjén állapítják meg, amely az állami rendszerben a maximális bértáblában elérhető összeg felső 23%-át jelenti.
  • Az első fizetésemelést (az új bértörvényben előírt fizetésemelés 50%-át) 2024.01.01-től biztosítják.

Ha a kormány nem teljesíti a feltételeket, akkor a sztrájk újraindul.

Ciucă kiemelte, meg van győződve arról, hogy „az oktatási rendszerben dolgozó összes pedagógus bízik abban, hogy betartjuk az ígéreteinket, ahogyan azt eddig is megmutattuk”.

A Román Munkaügyi Minisztérium közvitára bocsátotta vasárnap a rendelet tervezetét, amelynek értelmében 2023. június elsejei hatállyal

a közoktatásban és a felsőoktatásban tanító pedagógusoknak havi bruttó 1300 lejjel (körülbelül 96 ezer forinttal) nő a fizetése.

(Transtelex nyomán)

Valódi Hírek