Jó szakács kötény teszi a mestert?

A szakács kötények a szakács ruházat leghangsúlyosabb, leglátványosabb darabjai, amellett, hogy a munkavállalók védelmét szolgálják, kiváló reklámfelületet is jelentenek, amennyiben logózva készítteti el.

De kötényekre szükség lehet a vendéglátáson túl az élelmiszeripar számos területén is, különböző célokra, így ennek megfelelően különféle kivitelben és méretben elérhetőek. Védelmet nyújtanak a viselőjüknek a változatos szennyeződések, lánckötény esetén a vágások ellen is, továbbá praktikusak is, így elengedhetetlen kiegészítői a szakács ruházatoknak. Hogyan válasszon megfelelőt?

Védelem a konyhai dolgozóknak és a felszolgálóknak

Praktikus és üzleti szempontból kedvező, ha a vendéglátásban dolgozó, a vendégekkel közvetlenül érintkező munkavállalók egységes és tetszetős kialakítású, a hely szelleméhez és stílusához illő ruházatot viselnek. A konyhai dolgozók ruhájának kiválasztásakor elsősorban a védelem és a kényelem számít, az Épkézláb Munkaruha szakács ruházat kínálatában biztosan talál megfelelőt!

A kötény univerzális viselet a vendéglátásban, hiszen nemcsak a konyhai kisegítők, szakácsok használják, hanem a pincéreken is gyakori viselet, ugyanis megvédi a ruházatot a szennyeződésektől, felfröccsenő folyadékoktól, zsíroktól.

Kötények minden feladatra

A szakács kötény egy kulináris páncélzat, és mint minden munkavédelmi ruházatnak, elsődleges funkciója a védelem, azonban a különféle feladatokhoz alkalmazkodva többféle kivitelben készülnek, derekas vagy kantáros verzióban, többféle színben és alapanyagból. Felszolgáláshoz a zsebes változatok nagyon praktikusak, hiszen toll, dugóhúzó, jegyzettömbök, konyharuha is elhelyezhető bennük.

A kantáros kötények a legnépszerűebbek, ugyanis szinte a teljes testet fedik, nyaktól lefelé óvják a szakácsokat és más konyhai dolgozókat, ráadásul ezt a hosszú kötényt kéztörlésre, illetve edények megfogására is használhatja.

Elülső zsebekkel rendelkező, a mozgást könnyűvé tevő rövid derékkötényt rendszerint a felszolgálók viselnek.

Az élelmiszeriparban a tartós anyagból készült, sav-, lúg- és olajálló, hosszú melles kötények használatosak, a húsfeldolgozáshoz pedig a vágásbiztos lánckötények.

Hogyan válasszon szakács kötényt?

Tévedés azt hinni, hogy minden kötény egyforma. A választásnál jó néhány szempontot kell mérlegelni:

  • Kényelem: A nehéz anyagok kényelmetlenek lehetnek, a túl könnyűek pedig nem nyújtanak elegendő védelmet az átázás ellen. Napjainkban népszerűek a strapabíró és dekoratív farmer anyagok.
  • Kialakítás, stílus és forma: Válasszon olyan kötényt, amely praktikus, funkcionális és nem bonyolult kialakítású, viselete hosszú órákon keresztül is kényelmes. A kötény stílusa egyéni preferencia kérdése, de kedveltek a hátul nyitott, megkötős darabok, mivel szabadabb mozgást tesznek lehetővé, és a zsebeseknek is sok rajongója van.
  • Tisztíthatóság, higiénia
  • Állíthatóság

Minden esetben az adott munkakörnek leginkább megfelelőt válassza a legfontosabb tényezők figyelembevételével.