A Mi Hazánk indulója győzte le a Fideszt Békésben; alig mentek el szavazni

A választáson csak szélsőjobboldali jelölt indult, az ellenzék távol maradt.

A 18 ezres, azonos nevű vármegyében található Békés településen Földesi Mihály, a Mi Hazánk jelöltje közel 52%-os eredménnyel győzte le a kormánypártok indulóját, Lipcsei Imrét, aki alig több mint 41%-ot kapott. A szintén szélsőjobboldali hátterű, de függetlenként induló Szalkai Imre kevesebb mint 7%-ot szerzett.

A békési időközi képviselő-választás végeredménye az 1-es választókörzetben. Forrás: Nemzeti Választási Iroda

Az időközi választáson mindössze a szavazásra jogosultak alig 16%-a járult a szavazóurnákhoz. Ez azt jelenti, hogy 2089 választópolgár közül csupán 336 fő jelent meg a település 1-es számú választókörzetében.

Választói részvétel a békési időközi képviselőválasztáson az 1-es választókörzetben. Forrás: NVI

Tatabányán a kormánypártok jelöltje, Gál Csaba nyert a 2-es választókörzetben tartott időközi választáson. Ő a szavazatok 56,35%-át szerezte meg, míg az ötpárti ellenzék színeiben induló ellenfele, Varga Máté 39,32%-kal futott be a második helyre.

A tatabányai időközi választás végeredménye a Komárom-Esztergom megyei 2-es választókörzetben. Forrás: NVI

Az utánuk következő három jelölt – A náci karlandítő Mi Hazánk-os Ábrahám Barnabás, a Generációk Tatabányárt nevű, ellenzékből kiugrott, a képviselő-testületben a Fidesszel együtt szavazókat tömörítő szervezet jelöltje, Gutai Zsolt, valamint Munczér István, a Gattyán György-féle kamupárt, a Megoldás Mozgalom indulója – összesen kevesebb mint 5%-ot szerzett, így ők érdemben nem szóltak bele a verseny alakulásába.

A részvétel a békési duplája, 31,22%-os volt. Ez egy időközi választáshoz képest viszonylag magas arány, de így is közel 10%-ponttal alacsonyabb volt, mint a 2019-es általános választáson. A voksolást egyébként Schmidt Csaba volt tatabányai fideszes polgármester halála miatt írták ki.

Részvétel a tatabányai 2-es választókörzetben tartott időközi választáson. Forrás: NVI

Ugyan a korábbi városvezető vereséget szenvedett 2019-ben az összellenzéki Szücsné Posztovics Ilonával szemben, a 2-es körzetben jelentős, több mint 10%-pontos előnnyel győzte le ellenzéki ellenfelét egyéni képviselőjelöltként. Így tehát elmondható, hogy sem az erőviszonyokban, sem a végeredményben nem tapasztalható érdemi változás a 2019-es felálláshoz képest.

A Zala vármegyei Pacsán polgármestert és képviselőket is választottak az előző testület feloszlása miatt. A két független jelölt, Kelemen Tamás és Dancsák Dávid közül előbbi szerezte meg a választók többségének bizalmát; 56,8%-kal a 43,2% ellenében.

A pacsai időközi polgármester-választás végeredménye. Forrás: NVI

A polgárok a településen úgy érezték, van tétje a voksolásnak, a többség ugyanis urnák elé járult. Összességében a választópolgárok 59,28%-a vett részt a polgármester-választáson.

Részvételi arány a pacsai időközi polgármester-választáson. Forrás: NVI

Pacsán képviselőket is választottak. Kifejezetten sok induló volt: 14-en versengtek a 6 képviselői helyért. Közülük 13-an függetlenek, egy fő pedig a Magyar Kétfarkú Kutyapárt színében mérette meg magát. A képviselő-testületi választás végeredményét egyelőre nem közölték.

A vasárnapi időközi választások végeredményét a Nemzeti Választási Iroda >>felületén<< lehet böngészni.

Valódi Hírek