Szupertitkos határozat buktatta le Orbánékat: Akkora a baj, hogy tömegével rúgják ki az embereket

Több mint 2600 fős létszámleépítést rendeltek el a közigazgatásban.

Összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány a minisztériumoknál és azok háttérintézményeinél, egy titkos, úgynevezett 4000-es kormányhatározatban – derült ki az Országgyűlés előtt lévő jövő évi költségvetéshez pénteken benyújtott úgynevezett fejezeti indoklásokból, amelyről a Népszava számolt be.

A kormányhatározat a 4042/2023-as számot viseli, tartalmáról szinte semmit nem lehet tudni. Annyi azonban már most bizonyos, hogy a miniszterek erre – a létező, de nem nyilvános – kormányhatározatra hivatkozva mutatják be: a tárcájuknál és annak háttérintézményeinél

mennyivel kell csökkenteniük a létszámot.

A döntés előzménye, hogy még májusban a Kormányzati Tájékoztatási Központ kiadott egy közleményt, amely szerint a kormány úgy teremti elő a minisztériumi kormánytisztviselői béremelés fedezetét, hogy elrendeli a minisztériumi álláshelyek

10 százalékának elvonását, és az így felszabaduló bértömeget fordítanák a fizetések emelésére.

Akkor a közleményben azt írták, hogy az üres minisztériumi álláshelyek fedezete teremtett volna lehetőséget a béremelésre. Akkor azt ígérték tömeges elbocsátás nem várható, azonban most

mégis úgy döntöttek, elrendelik az álláshelyek megszüntetését.

A Magyar Államkincstárnál (MÁK) a héten már 661 főnek mondtak fel. Mindezt pedig úgy tették, hogy a felmondásról szóló értesítéseket egyszerűen csak kiküldték az alkalmazottak ügyfélkapuira.

Viszont

az államkincstárnál történt kirúgások csak az első lépések lehetnek,

mert – hívták fel a figyelmet – a költségvetési törvényjavaslatból az derül ki, hogy

további 2000 álláshelyet szüntetnek meg a minisztériumokban,

valamint a költségvetési szerveknél.

A Népszava által ismertetett költségvetési adatok szerint több száz főt fognak kirúgni az Oktatási Hivataltól és a Klebelsberg Központokból is. A területen 533 fős létszámleépítésre kerül sor az év végéig, de a nemzeti parkok munkatársai közül is 135-nek szűnik meg az álláshelye.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Intézetnél (OGYÉI) pedig úgy döntöttek, hogy a 437 fős állományi létszámot 80 fővel kell csökkenteni.

De nemcsak a minisztériumi háttérintézményeknél lesznek tömeges elbocsátások, hanem szinte az összes tárcánál: a külügyben például 102 álláshely, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodában viszont 162 álláshely szűnik meg.

Valódi Hírek