Ebből baj lesz: Valamiért nagyon nem akarják kivizsgálni a debreceni akkumulátorgyár elleni panaszt

Bűzlik a sztori.

Hírportálunk több alkalommal beszámolt, hogy Debrecenben két akkumulátorgyárat akar építeni a fideszes városvezetés. A helyi civilek, illetve a politikai pártok több alkalommal népszavazást akartak kezdeményezni, bár eddig a Helyi Választási Bizottság (HVB) folyamatosan elutasította a kérésüket.

A Momentum debreceni szervezete a következő kérdést akarta feltenni a cívisváros lakosságának népszavazás keretében:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén tilos legyen olyan ipari létesítményt létrehozni, amelynek az óránkénti átlagos vízigénye meghaladja a 130 köbméter értéket?”

Ezt a HVB azonnal elutasította, ezért Mándiék a Debreceni Törvényszékhez fordultak,

hogy érvényt szerezzenek a kérdéseiknek a Választási Bizottság elutasító döntése után. A bíróság szintén elutasította Mándiék kérését,

ugyanis szerintük a momentumosok kérdése nem egyértelmű.

„A választópolgároktól nem elvárható, hogy a kérelmező kérdésében szereplő korlátozás valamennyi hatását átlássák”,

tehát hogy

„az óránkénti 130 köbméternél nagyobb átlagos vízigényű ipari létesítmények létrehozatalára vonatkozó tilalom milyen konkrét következményekkel, változásokkal járna”

– jelentették ki.

Ezt követően a momentumosok az Alkotmánybírósághoz fordultak, ahol szintén elutasították őket.

Azzal érveltek döntésük mellett, hogy „az Alkotmánybíróság nem ítélheti meg, hogy a Debreceni Törvényszék helyesen látta-e a kérdés egyértelműségét, mert ez nem feladata.”

Szabó Marcel és Schanda Balázs alkotmánybírók különvéleményt adtak be, emlékeztettek rá, hogy korábban a debreceni választási bizottság az LMP azonos szövegű népszavazási kérdését jóváhagyta.

Tudni kell, hogy az LMP végül – tisztázatlan okokból – nem kezdett aláírásgyűjtésbe, vélhetően ezért kezdeményezett új népszavazást a Momentum helyi szervezete.

„Az a jogértelmezés, amely két, nem csupán azonos tárgyú, de lényegileg is ugyanolyan módon megfogalmazott kérdés egyértelműségét homlokegyenest ellenkezően ítéli meg anélkül, hogy érdemi magyarázatot adna az eltérő megítélés jogi indokaira, (…) szélsőségesen önkényes és nyilvánvalóan alaptörvény-ellenes, mely végeredményben a helyi népszavazáshoz való, Alaptörvényben biztosított jog gyakorlását is teljes mértékben ellehetetleníti.”

– írta a két alkotmánybíró.

Hozzátették: ennek alapján semmilyen helyi közügyben nem lehet népszavazást kezdeményezni, vagyis lehetetlen az Alaptörvényben biztosított jogok gyakorlása.

Hangsúlyozták: a Debreceni Törvényszék végzését meg kellett volna semmisíteni.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek