Sokkoló számok érkeztek: Elfogyott az emberek pénze, köddé váltak a lakossági megtakarítások

Sötét jövőt jósolnak a szakértők.

Sokan arra számítottak, vagy legalábbis azt remélték, hogy javulni fognak a kiskereskedelem forgalmi mutatói, ez azonban nem következett be. A várakozások ellenére sem javultak ezek az adatok az év negyedik hónapjában sem, sőt, márciushoz képest tovább romlottak a kilátások.

A friss számok szerint áprilisban 13,6 százalékkal csökkent a forgalom, miközben az árbevétel a magas infláció miatt 7,5 százalékkal 1479 milliárd forintra emelkedett. További vészjósló előjel, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal kevesebb árut értékesítettek a kereskedők, így az év első négy hónapjában

10,4 százalékkal esett vissza az ágazat forgalma.

Ez pedig további mélyrepülést jelent az első negyedév 9,5 százalékos adatához képest, ami rendkívül aggasztó.

Az adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a lakosságnak rohamosan fogy a pénze, és az emberek egyre jobban figyelnek rá, hogy mit vásárolnak meg az üzletekben. Mindebben jelentős szerepet játszik az is, hogy az EU-rekorder infláció mellett a reálbér már több mint fél éve csökken. A szakértők szerint a reálbérek tekintetében legfeljebb az év utolsó negyedében várható, hogy megfordul ez a negatív trend.

A részletes adatokból kiderül, hogy az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 8,6 százalékkal mérséklődött a forgalom, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben pedig

10,7 százalékkal esett vissza a kereslet.

Az üzemanyag-kiskereskedelem produkálta a legnagyobb, 22,9 százalékos visszaesést. Gyógyszerből 5, ruhából, cipőből 10, könyvből és informatikai termékből 12, iparcikkekből, valamint bútorból és egyéb műszaki cikkből 20-20 százalékkal kevesebb fogyott az év negyedik hónapjában.

Ezenfelül az új kormányzati adócsomag újabb terheket hárít a kereskedőkre, mert a kabinet az árbevétel függvényében megemelte a kereskedelmi különadót. Miközben az évi 500 millió forintos forgalom alatt egyáltalán nem kell megfizetni az adót, harminc milliárdig pedig csak minimálisan emelkedik a fizetési kötelezettség, a harminc milliárdos forgalom felett 0,4 százalékról egy százalékra emelték az adó mértékét.

A döntő beavatkozásra százmilliárd forint feletti forgalmat bonyolító multinacionális láncok esetében került sor, ahol a tavalyi 2,7 százalékról 4,1 százalékra emelték a fizetési kötelezettséget. A Portfólió számítása szerint az adóemelés kigazdálkodásához 0,8 százalékos áremelésre lesz szükség, aminek hatása majd várhatóan érezteti magát az inflációban is.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az adóemelésről egyelőre nem tudott nyilatkozni, mert azt mondta, jelenleg elemzik annak várható hatásait.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a Magyar Hangnak elmondta: amennyiben a kereskedők el akarják kerülni a veszteségeket, akkor két út áll előttük. A gazdaság jelenlegi állapotában az áremelés nem jelenthet megoldást, mert az törvényszerűen forgalomeséshez vezetne, ami akár piaci részesedésük csökkenését is eredményezheti. Ezért az egyetlen járható út – mondta –, ha valamilyen módon növelni tudják forgalmukat.

„Ez persze az optimista forgatókönyv, ami egyben feltételezi a verseny éleződését a kereskedők között”

– mutatott rá az elemző, hozzátéve, ő nem lát arra esélyt, hogy a kereskedelmi forgalom idén pluszba fordul.

Virovácz Péter elmondta, már csak azért is pesszimista a kiskereskedelmi forgalmat illetően, mert

a jövőben továbbra is magas maradhat az infláció,

miközben a reálbér csökkenő tendenciájának megfordulására sem lehet számítani. Így pedig nincs olyan impulzus, amely megfordítaná a negatív trendet.

Az is nehezíti az ágazat helyzetét, hogy a jelek szerint elfogytak a lakosság megtakarításai, így esély sincs a jelentősebb költekezésre. Úgy látja, hónapról, hónapra ugyan lehetnek pozitív, illetve negatív hullámok az ágazat forgalmában a szezonális, valamint a bázishatások miatt, de szinte biztos, hogy a negyedik negyedévig marad a negatív trend, utána pedig csekély az esély a trendfordulóra.

Virovácz Péter jelezte, mindent összevetve, azt sem tartaná nagy meglepetésnek, ha az év egészét tekintve nyolc százalékkal esne vissza a kiskereskedelem forgalma a tavalyi évhez képest.

(hang.hu nyomán)

Valódi Hírek