Ránk rúgja az ajtót a valóság: Orbánék adócsomagja több furcsa részletet is tartalmaz

Többek között korábbi megszorításokat állandósítana a kormány.

Beszámoltunk róla, hogy a kormány kedden benyújtotta a 2024-es adócsomagját, amely többek között az üzemanyagok jövedéki adójának emelését is tartalmazza.

A tervezet azonban egyéb érdekességeket is tartalmaz, például a 30 év alatti anyák adókedvezményét, amely a dokumentum nyomán bekerülne az adótörvénybe.

Továbbá megmaradna a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekeket nevelő családok többletkedvezménye, amely szerint minden ilyen eltartott után havi 66 670 forinttal magasabb adóalap vehető igénybe.

Emellett emelkedne a munkába járással összefüggő, adómentesen adható munkáltatói támogatás mértéke: annak értéke

15 forint/km-ről 30 forint/km-re nő.

Valamint az átalányadózók körében a személygépjármű-vezetői képzéssel foglalkozók továbbra is 80 százalékos költséghányaddal számolhatnának a bevallásukban.

Továbbá állandósul, hogy a társasági adót és az iparűzési adót devizában is meg lehet fizetni. Eddig tartanak a pozitív fejlemények.

Negatívakból sem lesz hiány: megmaradhatnak, illetve

törvény rögzítené a tavaly kihirdetett extraprofitadók jelentős részét,

amelyet a szolgáltatók zöme egyébként valamilyen formában áthárít a fogyasztókra.

Emellett állandósulhat az energiaellátók jövedelemadója, és a bankadó sem marad ki a sorból. Utóbbi egyébként 2010 óta él, mellé érkezett tavaly év közepén az extraprofitadó.

A népegészségügyi termékadóval összefüggésben

állandósulhat

az energiaitalokra, üdítőkre, szörpökre, sós snackekre, valamint ízesített sörökre kiterjesztett adó.

Valamint a gépjárműadót a jövőben

egy összegben kellene befizetni,

április 15-ig. Ugyanakkor azok az adózók, akik nem tudják egyszerre befizetni a díjat, június 30-ig részletfizetési kérelmet nyújthatnak be.

Továbbá azoknak a vállalkozóknak, akiknek az éves nettó árbevételük az üzleti évet megelőző 2 üzleti évben átlagban meghaladta a 20 millió forintot, regisztrált, mérlegképes könyvelőt kell megbízniuk a beszámolók elkészítésével.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek