Figyelmeztette David Pressman Orbánékat: Ennek nem lesz jó vége

Kiakadt az amerikai nagykövet, miután Szijjártó Putyinék emberével tárgyalt.

David Pressman amerikai nagykövet az amerikai-magyar tudományos együttműködés tiszteletére tartott szerda esti fogadáson tartott beszédet, amelyben többek között azt mondta, hogy:

„Magyarország makacsul fenntartja, sőt tovább erősíti összekapcsoltságát Oroszországgal. (…) Helytelen továbbra is Oroszországra támaszkodni, miközben az megpróbálja lefejezni demokratikus szomszédját, Ukrajnát.”

A nagykövet beszéde elején arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben Magyarország egyre szorosabb kapcsolatokat alakít ki Oroszországgal, a Nova Kahovka-i víztározó gátjának lerombolása miatt kiszabadult óriási vízhullám több tízezer embert kényszerített arra, hogy elhagyják lakóhelyüket Herszonban és környékén.

„Néhány dolog egyértelmű: Oroszország kezdte ezt a háborút, Oroszország volt az, aki megszállta Ukrajnának ezt a területét, és a gát Oroszország irányítása alatt volt”

– idézte David Pressmant az amerikai nagykövetség közleménye.

„Az is egyértelmű, hogy éppen a hétvégén nevezte Szijjártó Péter külügyminiszter Magyarország megbízható energetikai partnerének Oroszországot, amelyet nem lehet leváltani. Ez a pillanat óriási jelentőséggel bír a régióban és a világban. Helytelen továbbra is Oroszországra támaszkodni, miközben az megpróbálja lefejezni demokratikus szomszédját”

– jelentette ki a nagykövet.

Pressman hangsúlyozta: jelenleg úgy tűnhet, világok választják el egymástól a magyar és az amerikai kormány álláspontját, ugyanakkor például az űrkutatás területén az Egyesült Államok és Magyarország jelentős előrelépést tesz együtt.

Hozzátette: az Egyesült Államok büszke Magyarország és az amerikai székhelyű Axiom Space cég együttműködésére, amelynek célja, hogy 2024-ben magyar űrhajóst küldjön a Nemzetközi Űrállomásra.

„Ebben a szellemben az Egyesült Államok arra is felkéri Magyarországot, hogy csatlakozzon hozzánk és nemzetközi partnereinkhez az Artemis Egyezmény aláírásában, amelynek célja az űr békés, polgári célú használatának előmozdítása, beleértve az olyan kutatás és felfedezés célját, mint amilyen Magyarország küldetése is a Nemzetközi Űrállomáson”

– mondta David Pressman.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek