Íme a legfrissebb EU-s felmérés: Orbánék nem fogják reklámozni ezeket a számokat

Meglepő!

Közeleg az európai parlamenti választások időpontja: ennek kapcsán az Eurobarométer közzétett egy felmérést, amely rávilágított, hogy az Európai Unió polgárai a gazdasági nehézségek közepette is ragaszkodnak a demokratikus értékekhez, és általánosságban elégedettek az uniós demokráciával.

A megkérdezettek körében 56 százalékos az érdeklődés az EP-választások iránt: ez az érték 6 százalékkal magasabb, mint egy évvel a legutóbbi európai parlamenti választások előtt.

Továbbá a polgárok kétharmada (67 százaléka) mondta azt, hogy szavazni fog az EP-választásokon. 2018-ban csak 58 százalék vallotta, hogy voksolni fog. Emellett a polgárok

54 százaléka elégedett azzal, ahogy a demokrácia működik az Unióban.

A legnagyobb elégedettséget a szabad és tisztességes választások (70 százalék), a szólásszabadság (70 százalék), valamint az alapvető jogok tiszteletben tartása (66 százalék) váltotta ki.

A polgárok 71 százaléka mondta azt, hogy az uniós intézkedések hatással vannak a mindennapjaikra. Azonban 69 százalékuk Ukrajna támogatásával,

64 százalékuk a demokratikus jogok és a jogállamiság tiszteletben tartásával, 54 százalékuk pedig a külpolitikával is elégedett.

Ukrajna támogatásával kapcsolatban Magyarországon is magas érték született: a felmérés szerint a lakosság 59 százaléka elégedett a szomszédos állam megsegítésére tett uniós törekvésekkel.

Az Unióban folyó, korrupció elleni harcot azonban a lakosság kevesebb mint fele (42 százalék) tartja kielégítőnek. Emellett sokan az életszínvonal romlását is szóvá tették (47 százalék).

Valódi Hírek