Betelt a pohár Orbán emberénél – Azonnal lemondott a fontos pozíciójáról

Ezt nem vette be a gyomra.

Lemondott Stumpf István, a 2021-ben létrehozott Tokaj-Hegyalja Egyetem kuratóriumának elnöke. Döntését az intézmény oldalán közzétett levelében azzal indokolta, hogy nem értett egyet a kuratórium többi tagjának javaslatával, amely alapján mást neveznének ki az egyetem élére a szenátus javaslatával szemben. Stumpf indoklása szerint ez az egyetemi autonómiát sértő döntés, ugyanis ilyen kérdésekben nem lehet szembemenni a szenátus javaslatával.

A pályázatok alapos tanulmányozását követően – a megbízott rektor eddigi tevékenységének ismeretében, valamint a szenátus véleményével összhangban – dr. Fiath Attila személyében új rektort láttam volna kívánatosnak az egyetem élén.

Meggyőződésem, hogy a sikeres alapozó munkák után a szőlész-borász terület hangsúlyosabb képviselete vitte volna közelebb az intézményt merész céljai felé. A nemzetközi beágyazottságú borakadémikust, a dijoni kapcsolatú Wine Business School kitalálóját és megvalósítóját

alkalmasabbnak láttam az új feladatra.

A szenátus többsége dr. Fiath Attila mellett tette le a voksát, de a kuratórium 3:2 arányban a szenátusi állásfoglalással és a kuratóriumi elnöki előterjesztéssel szemben a megbízott rektor, dr. Horváth Ágnes munkájának folytatására szavazott.

A kuratórium döntését azért is aggályosnak tartom, mert sérti a rektorjelölt választásának jogszabályi rendjét és az egyetemi önállóságot.

A szenátusi döntés negligálása olyan ellentéteket szított az Alapítvány kuratóriumán belül, amelynek feloldására nem látok lehetőséget. Ezért a jelzett időpontban – dr. Herbst Árpád kurátortársammal együtt – távozom posztomról.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem megalapítására és elindítására jó szívvel, büszkén tekintek vissza. Az intézmény munkatársainak sikeres folytatást kívánok!

– írta Stumpf.

Stumphoz hasonlóan a szenátus is Fiáth támogatását javasolta. A testület tagjairól az adott egyetem dönt. Az alapítványi fenntartású egyetemek esetében azonban a kuratóriumok fontosabb szerepet töltenek be, mint a szenátus.

A kuratórium döntése elleni indokait Stumpf egy, az egyetem polgárainak küldött levélben részletezte. Ebben világosan leírta, hogy a szenátus joga a rektorjelölt kiválasztása, amelyet követően a kuratórium kizárólag a szenátus által megválasztott személy jóváhagyásáról lett volna jogosult dönteni. Ettől azonban jogszerűen nem térhettek volna el, tehát a kuratórium döntése ezek alapján érvénytelen – indokolt.

Azt írták: nem tudják felterjeszteni a jelöltségre Fiáth Attilát a kuratórium döntése miatt, de Horváth Ágnest sem, mert őt pedig a szenátus nem szavazta meg.

Az egyetem kuratóriumában Stumpfon és Herbsten kívül helyet foglal:

  • Wáberer György, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztésének korábbi kormánybiztosa, a Waberer’s International Nyrt. volttárstulajdonosa, jelenleg a Tokaj Borvidék és Fejlesztési Tanács elnöke;
  • Sauska Krisztián, a Sauska Borászat alapítója;
  • Molnár Péter, a Patrícius Borház birtokigazgatója, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

A Telex értesülései szerint az egyetemi dolgozók körében aláírásgyűjtés indult, amelyben Fiáth rektori kinevezését kérik.

A hírek szerint Horváth Ágnes megbízott rektor kedd délutánra összegyetemi értekezletet hívott össze az egyetem jövőjével és a rektorválasztással kapcsolatban.

Stumpf István egyébként az előző ciklus végén a felsőoktatási modellváltásért felelős kormánybiztos volt. Stumpf egyébként Orbán Viktor régi bizalmasa, a kormány mellett maradt értelmiségi réteg egyik utolsó frontvonalban lévő képviselője.

Valódi Hírek