Áll a bál: Keményen visszaszólt Orbánnak az ukrán külügyminiszter

Ennek nem lesz jó vége.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján reagált Orbán Viktor nagy port kavart rádióinterjújára. Orbán többek között ugyanis arról is beszélt, hogy meglátása szerint Ukrajnának fel kellene hagynia az ellentámadással és azt javasolta nekik, hogy inkább „tárgyaljanak” a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországgal.

Mint a Telex idézte, a Pravda európai kiadása beszámolójában arról írt, hogy Kuleba kijelentette: Ukrajna mindenkinél jobban akarja a béke mielőbbi helyreállítását, de – hangsúlyozta – „olyan igazságos békét, olyan békét, amely mindenekelőtt a területi integritás helyreállítását foglalja magában”.

„Amikor valaki azt kezdi mondani, hogy ne ellentámadjunk, tárgyaljunk – nos,

ha olyan okos, talán meg tudja győzni Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából,

és akkor nem lesz ellentámadás”

– mondta az ukrán külügyminiszter, aki elutasította azokat a javaslatokat, „amelyek folyamatosan azon a prizmán keresztül közelítik meg a problémákat, hogy Ukrajnának valamit fel kell áldoznia ahhoz, hogy megoldáshoz jusson”.

„Ez egy perverz logika, egy beteges logika, amely 2014 és 2022 között teljesen megbukott. Ha segíteni akarnak, használják a kapcsolataikat, és

győzzék meg Putyint, hogy hagyja el Ukrajnát”

– mondta.

Orbán az állami rádióban szónokolt arról, hogy az ukránok ellentámadásra készülnek. A miniszterelnök úgy fogalmazott:

„az ukránok dolga, magam sem szeretnék hadászati babérokra törni. De még a magamfajta másfél éves katonai viseltséggel rendelkező ember is pontosan tudja – hadászati akadémiai tudás nélkül is, mert megtanulta a hadseregben –, hogy ha támadok, akkor háromszor akkora veszteségem lesz, mint annak, aki védekezik.

És egy olyan ország, aminek a lakossága a szembenálló félnek a töredéke, ilyen körülmények között nagy hadászati támadásokat indítani,

az vérfürdő.

Mindent meg kell tennünk, még az ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzük a feleket arról, tűzszünetre van szükség, és béketárgyalásokra”.

 

Valódi Hírek