Kitört a botrány: Fellázadtak az orvosok egy budapesti kórházban az új főigazgató ellen

El akarják távolítani.

Még március 1-jén váltotta le Sásdi Antalt nyugdíjba vonulása miatt Tóth László új főigazgató a Péterfy Sándor utcai kórházban, aki a Belügyminisztérium helyettes államtitkári székét cserélte a városi kórház igazgatói posztjára.

Az intézmény főorvosi kara jelezte, elfogadhatatlannak tartják a kórház élére alig három hónapja kinevezett főigazgató vezetési stílusát, amiről az országos kórházi főigazgatót is tájékoztatták – hívta fel a figyelmet a Népszava.

A lap forrásai szerint az intézmény új vezetője már március 10-én kijelentette egy értekezleten, hogy

„az orvosok fehérgalléros-bűnözők.”

„Agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után, volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden”

– jellemezték Tóth László vezetési „stílusát”.

Az információk szerint több szerződéses munkaviszonyban álló orvos fizetést sem kapott, amiért az érintettek távoztak is az intézményből. Emiatt pedig csökkent az elvégzett műtétek száma is.

„Ez betegellátást veszélyeztető helyzetet teremtett”

– mondta a lap egyik forrása.

A főorvosi kar az üggyel kapcsolatban egy rendkívüli főorvosi értekezletre hívta az új főigazgatót május 25-én, viszont ő aznap reggel egy délelőtti időpontot hirdetett meg. Ezen a fórumon jelen volt Ladányi Márta, a Péterfyt irányító Dél-pesti Centrumkórház képviselője, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság kommunikációs igazgatója, Deák Gábor is. Az egyik résztvevő arról számolt be, hogy „parázs vita zajlott”.

Mint írták, a kórház főorvosai közül többen is fölálltak és elmondták tapasztalataikat, véleményüket, majd a jelenlévők egy bizalmi szavazással

nyilvánvalóvá tették a bizalomvesztésüket is új főigazgatóval szemben.

Az erről zajló szavazáson 22 főorvos az új vezető ellen, míg 6 főorvos támogatóan voksolt. Hárman tartózkodtak.

A hírek szerint a fórum után Tóth László főigazgatót meghallgatta az irányító Dél-pesti Centrumkórház menedzsmentje és az országos kórházi főigazgató is.

A lap az ügyben kereste Tóth Lászlót, hogy kifejthesse saját álláspontját, viszont eddig nem reagált megkeresésükre. Azonban megjelent az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFÖ) honlapján egy közlemény, amelyben azt írták:

az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC)

tényfeltáró vizsgálatot indított

az irányítása alá tartozó Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben.

A vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. Ennek keretében a DPC szakemberei meghallgatásokat folytatnak és áttekintik a belső, szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumokat – írták.

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek