Jámbor András: A végrehajtói maffia legyőzéséhez magunk mellé kell állítanunk az embereket

Interjú.

Portálunk a végrehajtói maffia ellen szervezett tüntetés után interjút készített Jámbor Andrással, a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselőjével. A politikus a Nyugati Fénynek nyilatkozva elmondta, hogy a jövőben is szeretnének ott lenni valamennyi kilakoltatásnál, hogy megakadályozzák az igazságtalan végrehajtásokat.

A politikus kiemelte, ebben a témában még fognak tüntetéseket szervezni, hiszen – mint mondta – nagyon sok embert érint a végrehajtói maffia tevékenykedése.

Képviselő úr, elégedett a tüntetésen megjelent tömeggel? Mindössze néhány százan voltak.

Én 3-400 emberre számítottam alapvetően, ez szerintem meg is lett.

A végrehajtói maffia működése nincs elmagyarázva a magyar társadalomnak. Nem csupán egy véletlenszerű korrupciós ügyről van szó, ugyanis 9000 végrehajtási ügy Magyarországon. Ez egy tömegeket érintő társadalmi probléma, társadalmi válság, amelyre egyébként a kormány nem reagál.

Ezek az ügyek általában az alacsonyabban képzett, kistelepüléseken élő, alacsonyabb jövedelmű embereket érintik, akiknek nagyon mások a médiafogyasztási szokásai, mint a magyar ellenzéki tábornak.

Nagyon nehéz ezeket az embereket elérni, ez egy folyamat kezdete, hogy ezeket az embereket edukáljuk, és bevonjuk ebbe a rendszerbe.

Hétfőn szó szerint tükröt tartottak a hatalom elé. Tudomása szerint milyen fogadtatása volt a miniszterek és a kormányfő részéről az akciónak?

Hát, nem néztek bele a tükörbe, ezt tudom. Ezt az akciót a tüntetés előtt szerveztük, hogy felhívjuk a figyelmet erre a problémára. Ez egy kampánysorozat lesz, különböző akciókat szervezünk még a jövőben.

Egy róka volt, aki arra járt, meg egy patkány is, ők mindketten átjutottak a kordonon.

Kormánypárti politikus viszont nem járt arra ebben az időszakban, illetve azt hiszem, hogy talán Semjén Zsolt, ha a srácok jól mondták, behajtott, de a kocsijában ült, így nem derült ki, hogy mit gondol a végrehajtási törvény átalakításáról.

Képviselő úr és a Párbeszéd frakció tagjai milyen javaslatokkal éltek a végrehajtások áldozatainak védelme érdekében?

Elég sokkal.

Volt egy nagy javaslatcsomagom, amely a kártalanításról szólt. Ez a Völner-Schadl-ügy politikai szálainak felkutatásáról szólt, és egyébként arról, hogy milyen jogszabályi változtatásokat kellene végezni. Ezt eddig ötször szavazta le a Fidesz, most külön törvényjavaslatokba szedtem a kéréseinket, hátha eddig azt hiányolta a Fidesz.

Illetve volt a Párbeszédnek egy javaslata, ami egyébként át is ment – nyilván nem Párbeszéd-javaslatként, hanem kormánypárti igazságügyi módosítóként. Ez arról szólt, hogy sokkal kevesebbet lehet levonni most már a fizetésből, mint egy évvel ezelőtt.

És további cél meg az, hogy az állami szociális ellátások, nyugdíj és a többi minimumát semmiképp ne lehessen levonni. Például ha 60 ezres minimálnyugdíjat kap valaki, abból ne lehessen elvonni.

Ez átment a törvénykezésen, de nagyon sok visszajelzés van arra, hogy ettől még a végrehajtók ugyanúgy vonják ezeket az összegeket.

Ezenkívül voltak még kilakoltatások, amelyeket szerencsésen sikerült megakadályoznunk az elmúlt egy évben a Város Mindenkiért csoporttal és az utcajogásszal. Volt sajnos olyan is, amit nem tudtunk megakadályozni, élő erővel próbáltuk, de végül a rendőri túlerő győzött.

Ön és a Szikra Mozgalom Milyen akciókkal készül a jövőben, hogy kiálljanak a végrehajtók áldozatai mellett?

Ha eljut hozzánk olyan kilakoltatás, amit úgy ítélünk meg, hogy törvénytelen vagy igazságtalan, ott megpróbálunk fellépni. Abban már több ügyvéddel is van szerződésünk, hogy akkor, ha jogi esetről van szó, akkor tudjunk segítséget nyújtani és átnézni.

Tehát kilakoltatási ügyek biztos lesznek.

A többit meg hát meglátjuk majd.

Én azt gondolom, hogy lesz még tüntetés, amit szervezünk ebben a témában. Ez nem egyszerű történet, iszonyatosan sok ember kifosztásáról van szó.

És ha valamit a magyar ellenzék akar kezdeni magával, akkor szerintem ez az a téma, amivel el lehet magyarázni, hogy mi a baj ezzel a rendszerrel, úgy, hogy azok az emberek, akiket a magyar ellenzéknek maga mellé kéne állítani érzik, hogy miről van szó.

A tüntetésen felszólaltak párbeszédes és LMP-s politikusok is, de nem láttunk DK-s, jobbikos, momentumos, MSZP-s felszólalókat. Miért nem? Meg sem hívták őket?

A Szikrát ezek a pártok még nem keresték meg az együttműködésért. A Párbeszéd frakcióban ülök, ezért velük szorosabb az együttműködés, az pedig LMP már megkereste a Szikrát a végrehajtói maffia ellenében.

A nyolcadik és a kilencedik kerületben minden párttal van kapcsolatom, nagyon sokat is segítettek a kampányban. A

DK, MSZP, Momentum nélkül nem lennék országgyűlési képviselő,

de én és a Szikra két külön entitás vagyunk és a Szikrában nincsen ilyen intézményes kapcsolatunk ezekkel a pártokkal.

Valódi Hírek