Gyökeres fordulat: Matolcsy György szembement Orbán 13 éves politikájával

Jelezte, ehhez még fejlődni kell.

Matolcsy György jegybankelnök úgy látja, előbb-utóbb csatlakozni kell az eurózónához, de szerinte ez 2030 előtt nem igazán reális cél. A jegybankelnök a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy szerinte Európa sikeres lesz a következő évtizedben, és – tette hozzá – ebből az európai sikerből Magyarországnak nem szabad kimaradnia – hívta fel a figyelmet az interjúra a Portfolio.

Matolcsy György elmondta, az előző 25 év rendkívüli időszak volt, tele válságokkal. Szerinte az európaiak számára az euró kezdetben egy hatalmas ígéret, az amerikaiak számára pedig egy jelentős kockázat volt, mert azt gondolhatták 1999-ben, hogy az euró majd a dollár helyére léphet. Matolcsy szerint ezek a félelmek nem voltak alaptalanok, úgy látja az amerikaiak ezért „rejtett pénzügyi hadviselést folytattak” az euró ellen a kezdeti szakaszban. Matolcsy szerint ennek is egyik következménye, hogy itt is voltak válságok.

„A legnagyobb eredménye az eurózónának és az EKB-nak az, hogy fennmaradt”

– jelentette ki, hozzátéve, a rengeteg válság ellenére is megtalálta helyét a világban,

a „méltó” második világvaluta: az euró.

Matolcsy György jelezte: előbb-utóbb kötelező lesz bevezetnünk az eurót. Az MNB világos álláspontja az, hogy ha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének nagyjából 90%-át, akkor már felkészültek leszünk – állította. Matolcsy példaként hozta fel Szlovákiát és Görögországot, amelyek szerinte „felkészületlenek” voltak.

„Felkészületlenül belépni a gazdagok klubjába veszélyes”

– magyarázta.

„Viszont ha elérjük – talán 2030 körül, vagy kicsit később – az EU akkori átlagos fejlettségi szintjének 90%-át, akkor már érdemes belépnünk”

– helyezte kilátásba.

Úgy látja, vannak előnyei az eurónak, de amíg nem lépünk be az eurózónába, addig érdemes jól kihasználni a Magyar Nemzeti Bank különleges mozgásterét. Elmondta: a koronavírus-válság alatt is megfelelően lépett fel az MNB, amelynek lépései +10%-os gazdasági növekedést értek.

„Ezt eurózóna-tagként szerinte nem lehetett volna elérni, ugyanis az MNB célzott programjai kellettek hozzá. Az EKB óriási segítséget nyújtott a válságban a tagállamoknak, de nem tudott célzott segítséget adni”

– mondta.

Elismételte: az elmúlt három év Magyarországon a költségvetési fegyelem elszállásáról szól, az egyensúlyt helyre kell állítani. Ehhez az eurózóna-országokban az EKB nyújt segítséget, azaz az eurózóna-tagság valóban költségvetési fegyelemre int.

Matolcsy úgy tartja: Európa jobb helyzetben van most, mint 2008-2009 után, és

ebből az ígéretes fejlettségi pályából Magyarországnak nem szabad kimaradnia.

„Ez nem azt jelenti, hogy idő előtt be kell lépni az eurózónába, de maximálisan arra kell törekedni, hogy minden európai uniós gazdasági és pénzügyi programban benne legyünk”

– jelentette ki Orbán Viktor egykori jobbkeze.

 

Valódi Hírek