Valami történt: Orbán furcsa indokkal bízott Varga Mihályra egy súlyos döntést

Ez a döntés gyökeres változásokat jelent.

A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva Varga Mihály pénzügyminiszter hatáskörébe kerül a Paks II orosz építésével kapcsolatos hitelszerződések módosítása. A tárcavezető Szijjártó Péter külügyminiszter bevonásával dönthet az ügy kapcsán – írta Jávor Benedek csütörtökön a közösségi oldalán, utalva a Magyar Közlönyben megjelent friss kormányrendeletre.

„Ez azt jelenti, hogy a szerződésmódosítást, amelyet eredetileg parlamenti aktussal a 2014. évi XXIV. törvény hirdetett ki, nem kell nem hogy az Országgyűlés, de még kormányülés elé sem vinni”

mutatott rá a Párbeszéd-Zöldek politikusa.

Mint írta, ezzel a paksi bővítés feletti parlamenti kontrollt kaszálta el a kormány. Ráadásul a döntéssel a projekt átláthatósága is tovább csökken. Sőt, innentől fogva a finanszírozási megállapodás tényleges tartalmának megismerhetősége is veszélybe került – fogalmazott Jávor.

„Milyen kínos lehet az a papír, amelyet Orbán már a >>133 bátor ember<< (akik most már 135-en vannak), és a saját kormánya elé sem mer bevinni?

– tette fel a kérdést a politikus.

Hozzátette:

„A megvalósítási szerződéseket

eredetileg is titkolni akarták,

de nyilvánosságra kerültek miután a bíróság 2019-ben jogerősen igazat adott nekem, hogy azok közérdekű információk.

Most sem teszünk másképp, mindent megteszünk, hogy kikényszerítsük a módosított finanszírozási megállapodások nyilvánosságát.”

(Jávor Benedek/Facebook)

Valódi Hírek