Daniel Freund: Nem fogjuk tovább tűrni, hogy Orbán kifossza a magyarokat!

Exkluzív interjú.

A német zöldpárti EP-képviselő az utóbbi időszak egyik leghatározottabb kritikusa az Orbán-kormánynak. A Fidesz képviselői a szemére vetik, hogy a magyarok ellenében politizál, és azért dolgozik, hogy ne kaphassuk meg az uniós forrásokat. Miért érdekli ennyire Magyarország helyzete? Milyen kapcsolata van a „Soros-hálózattal”? Tényleg utálja a magyarokat? Interjú.

Ön utálja a magyarokat?

Természetesen ez ostobaság. Nem utaznék folyamatosan Magyarországra, ha nem lenne olyan gyönyörű ország. A problémám Orbán Viktorral az, hogy senki sem kérdőjelezi meg jelenleg az Európai Unió alapértékeit olyan mértékben, és senki sem használja fel ilyen ipari mennyiségben az EU forrásait saját közvetlen családi környezete és baráti köre gazdagodására, mint ahogy ő. Ezzel van bajom, nem az országukkal.

Ki súg Önnek? Feltételezem, hogy nem csak a fordítószoftvereket böngészi, ha a magyar közügyekről érdeklődik.

Nem olvasok el mindent, amit rólam írnak. De igen, sokat dolgozunk a Google Fordítóval. Széles hálózatot építettünk fel magyarok segítségével. Ők is adnak tippeket, vagy felhívják a figyelmünket bizonyos dolgokra. Hosszabb ideig volt és a következő hónapokban is lesz egy munkatársam, aki magyarul beszél.

A Pesti Srácok nevű kormányszócső azt írta, hogy Hadházy Ákos ad önnek tippeket. Igaz ez? Milyen gyakran kommunikálnak a független képviselővel?

Igen, van nexus közöttünk. Többször találkoztam már vele, amikor Magyarországon voltam. És igen, időnként írunk egymásnak üzeneteket, megerősítjük az információkat.

A korrupciós botrányokkal kapcsolatban szoktak egyeztetni egymással?

Ez minden. Utoljára márciusban beszéltünk, amikor Magyarországon voltam, egy napot töltöttünk együtt, körbenéztünk Orbán apjának hatvanpusztai birtokán.

Ön íratott egy dalt Orbánról a ChatGPT-vel. Aztán Kovács Zoltán dühösen reagált, mert a chatbot azt írta a miniszterelnökről, hogy korrupt.

Magam is meglepődtem, mennyire jól működött.

Kovács válaszul Önről is íratott egy dalt. Azon is meglepődött?

Az államtitkár azt hitte, visszalőhet vele. De visszafelé sült el a dolog, mert azt írta rólam a ChatGPT, hogy a demokráciáért, a szabadságért és a korrupció ellen küzdök. És pontosan ez az igazság.

Kovács mégis összeszólalkozott önnel.

Fogalmam sincs, miért csinál ilyen hülyeségeket. És nagyon furcsa az is nekem, hogy nem értik, miért dolgozunk az Európai Parlamentben. Azt akarjuk, hogy azok a magyar emberek kapják meg az uniós pénzeket, akik tényleg rászorulnak. Nekem ez az egyetlen, ami számít.

Szeretném, ha ezekből a pénzekből felújítanák a magyar iskolákat, napelemeket helyeznének fel a tetőkre, vidéken elérhetővé válna mindenki számára a gyors internet, és támogatnák a szociális projekteket is.

Egyetlen dolgot nem akarok: hogy újra Orbán és a haverjai zsebében landoljanak a pénzek.

De ez a másik oldalról nézve teljesen azt a látszatot kelti, hogy Ön a gonosz, aki ellenünk dolgozik.

Még egyszer mondom,

nem a magyarok ellen dolgozom, a magyarokért dolgozom.

Egyszerűen nem tűröm, és nem engedem, hogy megint az Orbán család pénztárcája vastagodjon. Valószínűleg jól végezzük a munkánkat, ha ennyire ránk szálltak a magyar kormány részéről. A pénzek addig be is lesznek fagyasztva, amíg valódi változás nem lesz.

Amikor itt járt a delegációval, akkor azt mondta, hogy támogatja a fegyverküldéseket Ukrajnának. Miért?

Mindannyian azt szeretnénk, hogy a lehető leghamarabb ismét béke legyen Ukrajnában, egész Európában.

Aki most békét kiált, az megtagadja Ukrajna létjogosultságát,

az ország önvédelmi jogát. Putyin megsért minden nemzetközi jogot, mindent lerombol, amit a második világháború óta felépítettünk… Meg kell akadályoznunk, hogy világháború legyen. Ukrajnának joga van az önvédelemre.

Amíg a nagy államok egyszerűen áthúzzák a határokat, megtagadják a szomszédos országok létjogosultságát, addig soha nem lesz béke és biztonság ezen a kontinensen.

Putyin nem fog megállni Ukrajnánál.

Nagyon nyíltan kimondta, vissza akarja állítani azt a hatalmas orosz birdalmat, ami valaha volt. Tehát nemcsak Ukrajna létjogosultságáról van szó, hanem Lengyelországéról, a balti államokéról is. És nem utolsó sorban Magyarországéról is…

Ön szerint Orbán Putyin mellett áll?

Szerintem igen. Amíg Orbán megvonta a támogatást Ukrajnától, mindenki más szervezte, hogy senki ne vegyen több olajat. A magyar miniszterelnök jelenti a vétójával az Európai Unióban a kivételt, és továbbra is importál olajat Oroszországból. Eközben mindenki azon dolgozik, hogy betömjék a szankciókban lévő réseket.

Azért vannak kiskapuk. Nem minden működik optimálisan a szankciók terén.

Ez így van. De amíg egész Európa azon dolgozik, hogy a szankciók a lehető legjobban működjenek, addig Orbán egy orosz atomerőmű építését szervezi Magyarországon. Ha Putyin szempontjából nézünk az EU-ra, szüksége van a külpolitika egy részére, hogy megbénítson minket, és megakadályozza Ukrajna támogatását. A szankciókat csak egyhangúlag hozzuk meg az Európai Unióban, tehát szüksége van valakire, aki közvetítheti az álláspontját.

Senki sem tudja, milyen ellenszolgáltatást kell nyújtania az Orbán-kormánynak az orosz gázért cserébe. A magyar külügyminiszter viszonylag rendszeresen Moszkvába utazik. Ez biztonsági kockázatot is jelent az EU-nak, és bizonyos mértékben természetesen a NATO-nak is. Mindkét intézménynek végső soron egyhangúságra van szüksége ezekben a kérdésekben. Már azok is elszigetelődtek, akik korábban a jogállamisági kérdésekben vagy más ügyekben sokáig a legközelebbi szövetségesei voltak a magyar kabinetnek.

A lengyel kormány például teljesen más véleményen van ebben az ügyben. Éppen az ellenkezőjét szítják Orbánék a tetteikkel annak, amiről otthon magyaráznak – hogy a békéért küzdenek. A tetteikkel éppen az ellenkezőjét támasztják alá annak, hogy béke lesz. Ezek sokkal inkább Putyin nagyhatalmi igényeit mutatják. Amit tesz, kevésbé valószínűvé teszi, hogy hamarosan újra béke lesz; inkább arra utal, hogy Putyin folytatja, és további területeket akar Oroszországhoz csatolni. Ez éppen ellentétes a béketeremtéssel.

Daniel Freund 2023. március 8-án Magyarországon.

Meddig mehet Orbán?

Eddig semmit nem tettük ellene az Európai Unióban. Írtunk pár jelentést, néhány mérges levelet címeztünk Budapestnek, de érdemi lépés nem történt. Tavaly év végén vettük komolyabban az ügyet. December óta nincs haladás.

A magyar kormány nem tesz semmit, hogy a reformokat végrehajtsa. Ezért gondoltuk, hogy

nagyobb nyomásra van szükség.

Futnak most is az EU-s projektek, csak a pályázók nem kapják a további pénzeket, mert jegeltük azokat. És ez marad is addig, amíg Orbánék nem javítanak a helyzeten.

Ezt már érzik a magyar emberek. Emelkednek a kamatok, gyengül a forint, sokkal magasabb az infláció, mint bármely más uniós országban. És minél tovább tart ez a vita Magyarország és az EU között, annál rosszabb lesz, annál kedvezőtlenebbül jönnek ki belőle a magyar emberek.

Mégis hagyják, hogy építse a saját játszóterét…

Ezt sajnos nem tudom, meddig engedik Orbánnak. Az összes uniós országban egyszámjegyű az infláció. Magyarországon több mint 25 százalék. És azt mondják, hogy ez mind a ukrajnai háború és az energiaválság hatása. Mindenki másnál jelentősen eltér ettől az összkép, tehát ez egy rossz kifogás. Ez Orbán Viktor politikájának köszönhető, és az EU-val szembeni ellenállásának.

Észre kellene venni a magyaroknak, hogy nagy baj.

Visszakanyarodva az uniós pénzekre. Orbán szlogenjére (no migration, no war, no gender) azt írta, hogy „no EU money”, vagyis, hogy nincs uniós pénz se. Elég durva reakció volt ez az Ön részéről!

Igen, a Twitteren reagáltam rá. Az Európai Unióban van menedékjog. Ez szerepel az Európai Unió Alapjogi Chartájában, amely szerint azok, akik háború és az üldöztetés elől menekülnek hozzánk és védelmet keresnek, jogukban áll védelmet kapni tőlünk. És ezt a menedékjogot Magyarországon nem biztosítják. A menedékjogok biztosításának ügye a szükséges reformok listájának része, amelyet az EU Bizottságával tárgyaltak. Ez azt jelenti, hogy

amíg ezen nem változtatnak, nem lesz EU-s pénz.

De mondom, senki nem akarja kényszeríteni a magyar kormányt a migrációra vagy bármi másra. Mindemellett azonban a menedékjogokat érvényesíteni kell Magyarországon, mert ha nem, az hatással van az egész EU-ra.

Hogyan lehetne elérni, hogy az EU-s pénzek azokhoz az emberekhez kerüljenek, akiknek szüksége van rá?

Rendes pályázati követelményeket kell támaszatani a források lehívásához, és az eljárásoknak tisztességesnek kell lenniük. És ne lehessen előre megállapítani, hogy Orbán barátja vagy valaki a Fideszből, a helyi fideszes polgármester vagy valaki más nyeri meg a tendereket. Ehhez szükség van korrupcióellenes hatóságokra.

Mészáros Lőrincről hallott már?

Igen. Tudom, hogy Orbán oligarchája.

Hogyan lehetne kivitelezni, hogy például ne az ő zsebében landoljanak a pénzek?

Valószínűleg

mindegyiküket feketelistára kellene tenni,

és akkor egyáltalán nem kapnának több EU-s pénzt. Oké, azt azonban el kell ismerni, hogy a végrehajtás Magyarországon annyira előrehaladott, hogy valószínűleg… egész iparágakat vettek át. Az építőiparban szinte nincs is más, mint Orbán haverjai. Tehát kihívás, hogy gondoskodjunk arról, hogy az építési projektekre vonatkozó pályázatoknál versenyhelyzet álljon elő.

A kormányközeli sajtó szerint ön Soros György híve, mert dolgozott a Transparency Internationalnél. Milyen a kapcsolata a milliárdossal?

Még sosem találkoztam személyesen vele (nevet). Egyszer kértünk tőle találkozót, de nem kaptunk. Tehát nincs közvetlen kapcsolatom vele. Soha nem írtunk, beszéltünk vagy találkoztunk. A magyar kormány és a propagandisták azt mondanak, amit akarnak.

Nem vagyok az általuk kitalált Soros-hálozat tagja.

A fentitől független német európai parlamenti képviselő vagyok a német Zöldektől, aki végzi a munkáját. És ennek senki nem utasítgat, hogy mit kell tennem. Minden pénzügyi érdekeltségem elérhető az Európai Parlament weboldalán lévő érdekeltségi nyilatkozatomban. Nincsenek mellékbevételeim. Az egyetlen pénz, amit kapok, az az európai parlamenti képviselői fizetésem az európai polgároktól és semmi más.

A radikális jobboldal — élükön a magyar miniszterelnökkel — az Európai Unió lassú összeomlását vizionálja. Ön milyen jövőt lát az EU előtt?

Szerintem jó jövő vár az EU-ra. Sokan, főleg a jobboldali politikusok, a 2016-os Brexit-referendum után azt mondták, most jön a következő: Hollandia, Franciaország és ki tudja még melyik ország: mind kilépnek az EU-ból. Na, ma már senki sem mondja ezt. Véleményem szerint az együttműködés Európában kulcsfontosságú. Csak együtt tudjuk megoldani korunk nagy kérdéseit, legyen szó a klímaváltozásról, a védelemről egy agresszív Oroszországgal szemben, vagy arról, hogy a nagy vállalatok legalább egy kis adót fizessenek az Európai Unióban. Mindezekhez szükségünk van egy új, erős EU-ra.

Több együttműködésre van szükségünk, még aktívabb Európai Unióra van szükségünk. És mindazok, akik populista okokból úgy gondolják, hogy szavazókat mozgósíthatnak az EU elleni támadásokkal, már sokan voltak, és senki sem bizonyult igazán sikeresnek közülük.

Nagy-Britannia kilépése az EU-ból az elmúlt tíz év egyik legnagyobb politikai hibája volt. Nagy-Britanniában a brit polgárok hatalmas többsége ma már teljesen hibás döntésnek tartja a kilépést. A számok, a gazdasági fejlődés mind önmagáért beszél. Tehát láthatóan az integráció Európában, sőt, minden túl lassan halad. A 27 országban hozott döntések nem mindig egyszerűek.

Úgy tűnik, hogy senki sem használta a vétót az elmúlt öt évben úgy, mint Orbán Viktor. Ő mindig blokkolja a közös együttműködésünket, és ez megnehezíti a haladást. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy az EU tovább fog fejlődni, és a jövőben még szorosabban lesz az együttműködés a tagállamok között.

Valódi Hírek