Kirobbant a botrány: Nagyon súlyos döntést hozhat az Orbán-kormány ellen az EU

Ebből mi lesz?

Megírtuk, hogy az Európai Parlament a napokban kimondhatja: Orbán Viktor kormánya alkalmatlan arra, hogy betöltse az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Az üggyel kapcsolatban Sophie in ‘t Veld holland liberális EP-képviselő közölte:

Európát nem vezethetik homofób, kleptokrata, putyinista ölebek.

Magyarország 2024 júliusától kezdve fél évig tölthetné be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét, viszont a hírek szerint az EP-ben hamarosan egy határozattal tiltakozhatnak a magyar elnökség ellen.

A testület június 1-jei plenáris ülésén dönthet az állásfoglalásról, amelyet a parlament öt pártja közösen terjesztett be. A javaslat szerint a jogállamiság helyzetére hivatkozva kérdőjelezik meg, hogy Magyarország alkalmas a soros elnöki tisztségre. A magyar kormány megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez – írták.

Az Index arról írt, hogy most a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) képviselőcsoport ismét sürgeti a Tanácsot, hogy mihamarabb találjanak megoldást annak érdekében, hogy Orbán ne tudja befolyásolni az EU jogalkotási munkáját.

Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő, a Renew Europe képviselőcsoport koordinátora közölte: egyértelmű, hogy az Orbán-kormány teljesen alkalmatlan arra, hogy hat hónapig a tanács elnöke legyen.

Kiemelte: a tanácsnak most választania kell, hogy a történelem melyik oldalán szeretne állni, majd hozzátette, az EP-nek önállóan kell meghatározni a saját útját.

„Nem fogunk pódiumot adni az Orbán-kormánynak, helyette a parlament adjon pódiumot azoknak a magyaroknak, akiket az Orbán-kormány elhallgattatott! A bíróknak, a független médiának, az LMBTQ-közösségnek és másoknak.”

Moritz Körner német EP-képviselő úgy látja, egy magyar EU-elnökség olyan lenne,

mintha egy iskolaudvari zsarnokot, választanának iskolaigazgatónak.

A soros elnökség betöltése azt jelenti, hogy a 27 tagállam nevében kell felszólalni, és ő most nem alkalmas erre a feladatra – jegyezte meg.

Az Európai Parlament tervezett lépésére Varga Judit igazságügyi miniszter is reagált. Erről >>ITT<< írtunk bővebben.

Kapcsolódó:

Csúnyán ráfázhatnak Orbánék: Történelmi lépésre szánta el magát az EU a magyar kormány ellen

Itt a válasz: Nagyon kiakadt Varga Judit az EU döntése miatt – ezt üzente nekik

 

Valódi Hírek